Hoppa till innehåll

Sverigeponnyn

Ponnyekipage hoppar över ett Agriahinder.

Traditionell och populär inverkanstävling för våra ponnyryttare

Sverigeponnyn är ett av Gothenburg Horse Show's mest omtyckta inslag. Tävlingen är öppen för ponnyryttare kategori C och avgörs i Lätt B. Vid ett antal kvaltillfällen under hösten och vintern avgörs det vilka av de duktiga ekipagen som får rida den åtråvärda finalen i Scandinavium. 

Sverigeponnyn är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och bara delta i ett kval med en ponny. Antalet kvalande från respektive kval beror på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

Ta del av fullständiga regler på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

Vinnare av Sverigeponnyn 2023, Alexandra Nordenson & Roxanne!


Foto: Filip Jenå

 

Kval 2023:
V. 39 Ölands RF
V. 41 Mitt Hjärta HF
V. 43 Timrå HF, Karlshamns RK
V. 44 Eskilstunaortens RF, Kungsbacka RK, Skogslottens RF, Umeå RF
V. 45 Lurbo RK
V. 47 Dagstorpsortens RF, Runsten Equestrians, Skultorps RS
V. 48 Växjöortens FK
V. 49 Hallsta RK
V. 52 Björsby RF

Kval 2024:
V. 1 Helsingborgs FK
V. 3 Södertälje RK
V. 4 Billdals RK

Semifinal 2024:
V. 8, 22/2, Gothenburg Horse Show

Final 2024:
V. 8, 24/2 Gothenburg Horse Show

Vad är då en inverkanstävling?

En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.  

Foto: Johan Lilja

 

Övriga Klasser

Huvudpartners

Agria Volkswagen Hööks ATG Mips

Officiella partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Mediapartners

Mix megapol Ridsport

Officiella leverantörer

Evidensia djursjukvård Docu Ware Vida Stallströ Chalmers SJ Advania