Arena Youth Tour

Arena Youth Tour - nytt samarbete mellan Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show! Sveriges två största inomhusevenemang, Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show, anordnar en gemensam ungdomstour där kvalade ekipage får starta i både Friends Arena och i Scandinavium.

Touren är en långsiktig satsning från arrangörerna och ligger väl i linje med de båda evenemangens ambitioner att utveckla svensk ridsport, som även är prioriterat av Svenska Ridsportförbundet.

 – Det känns jätteroligt att två av våra största arrangörer går ihop och gör det här tillsammans för våra unga ryttare. Att i samma serie få chansen att rida i både Friends Arena och Scandinavium är helt unikt och en ovärderlig erfarenhet för nästa generations landslagsryttare, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Arena Youth Tour är öppen för juniorer och young riders som via tre kval tävlar om de åtråvärda finalplatserna. Finalomgång 1 avgörs under Sweden International Horse Show och finalomgång 2 under Gothenburg Horse Show. Därefter utses en totalsegrare.

– Jag vet personligen hur mycket det betyder att tidigt få chansen att rida på de största och bästa arenorna. Det är väldigt värdefullt att ha på erfarenhetskontot och jag är glad över att vi nu kan öppna dörrarna för ungdomsryttarna till båda de här supertävlingarna. Det ska bli kul att följa dem på banan, säger Malin Baryard Johnsson, landslagsryttare och sportchef för Sweden International Horse Show.

Även Gothenburg Horse Show-ambassadören Douglas Lindelöw är positiv till det nya upplägget.
Det är en erfarenhet som är otroligt nyttig att ha med sig redan i tidig ålder. Det är väldigt speciellt och lärorikt bara att få vara i samma miljö och på samma tävling som världseliten, både för hästar och ryttare. Att få rida in i både Friends Arena och Scandinavium under samma säsong kommer göra att utvecklingen för dessa ryttare kommer gå spikrakt uppåt, säger Douglas, som själv haft framgångar i arenorna som både junior- och ungdomsryttare.

Klasserna för juniorerna i 1,40 och ungdomsryttare 1,45. Ryttarna rider samma bansträckning och har en gemensam prisutdelning.

Fullständiga regler till Arena Youth Tour hittar du här

Kvalen under säsongen 2020/21 hålls vid följande tillfällen...

Kvalplatser 2021
Vecka 4 Strömsholms Ridsportförening
Vecka 8 Kungsbacka Ridklubbb

 

På grund av det pågående utbrottet av den neurologiska formen av Equine Herpes Virus (EHV-1) har FEI, det internationella ridsportförbundet, idag infört två veckor förlängning av tävlingsstoppet för internationella tävlingar i Europa till den 11 april 2021.

Det innebär att världscupfinalerna och Gothenburg Horse Show 31 mars – 4 april inte kommer kunna genomföras. Läs mer här.

 

Premiäråret av Arena Youth Tour blev inte som planerat när både final 1 i Friends Arena och final 2 i Scandinavium tvingades ställas in. Tillsammans med arrangören bakom Sweden International Horse Show har Gothenburg Horse Show beslutat att de ryttare som var kvalificerade till finalerna kommer dela på de prispengar som är avsatta. Listan på vilka ryttare som var kvalificerade för finalen finns här


Morgondagens Vinnare, tidigare vinnare:
2015               Stella Röhlcke
2016               Andrea Falk
2017               Julia Hallberg
2018               Cora Sidney Hirn
2019               Kajsa Björe
2020              Julie Carlberg

GHS Young Rider Cup, tidigare vinnare:
2015               Nicole Holmén
2016               Martin Knudsen
2017               Stella Röhlcke
2018               Teike Carstensen
2019               Janelle Larsson
2020              Erik Nordström