Hoppa till innehåll

Mips – Officiell säkerhetspartner

Vi vet att du har koll, eftersom du använder hjälm när du rider och kanske även när du hanterar häst.

Gothenburg Horse Show är stolta över vårt samarbete med Mips, som är evenemangets officiella säkerhetspartner. Mips är en etablerad och investerad partner i forskning och utveckling med mer än 25 års erfarenhet. Deras revolutionerande hjälmteknik är det självklara valet för ökad säkerhet för vårt viktigaste arbetsredskap - huvudet.

Mips har utvecklat ett patenterat säkerhetssystem som används av många hjälmtillverkare inte bara inom ridning, utan även inom andra aktiviteter som; cykling, skidåkning och motorcykel.

Som ryttare kan du falla av på många olika sätt, och hästar är inte alltid förutsägbara. Många traditionella hjälmar, utan Mips teknologi, är främst framtagna för att klara slag rakt från sidan eller uppifrån. Men när vi trillar av så slår vi oftast i huvudet lite snett. Mips säkerhetssystem är designat för att minska krafterna från vissa typer av sådana sneda islag som kan överföras till huvudet, med intentionen att minska risken för hjärnskador.

Så här fungerar Mips säkerhetssystem:
- Vanliga hjälmar är utformade och testade främst för raka islag, men de flesta islag är vinklade, vilket kan leda till en rotation av huvudet.

- En sådan rotation kan orsaka hjärnskador. När en rotationsrörelse får hjärnans olika delar att röra sig i förhållande till varandra kan vävnaderna töjas ut, vilket kan orsaka hjärnskakning eller andra hjärnskador.

- Mips säkerhetssystem består av ett lågfriktionslager som är monterat inuti hjälmen. När man slår i huvudet är lagret designat för att kunna röra sig något i förhållande till hjälmen, för att på så sätt omdirigera rotationsrörelserna bort från huvudet och därigenom minska risken för hjärnskador.

Skydda dig själv!
Oavsett om du använder en hjälm med Mips teknologi idag eller inte är det viktigt att använda hjälm när du är i stallet, umgås med hästarna och rider. Det är viktigt att den hjälm du använder passar ordentligt och sitter bra på huvudet. Att använda en godkänd hjälm minskar risken för att drabbas av huvudskador vid ett fall eller en olycka. Här under Gothenburg Horse Show uppmanar vi från GHS och Mips alla ryttare, tränare och hästskötare att säkerställa att deras hjälmar uppfyller säkerhetskraven och är väl utprovade för att ge ett bra skydd.

Vill du lära dig mer om Mips säkerhetssystem och se vilka hjälmtillverkare Mips levererar sin revolutionerande teknik till – följ den här länken. 

Text: Kim C Lundin

;

Main Partners

Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners