Hoppa till innehåll

Sverigeponnyn presented by Guldfynd

Traditionell och populär inverkanstävling för våra ponnyryttare

Inverkanstävlingen Sverigeponnyn presented by Guldfynd är ett av Gothenburg Horse Show's mest omtyckta inslag och lockar C-ponnyryttare från landets alla hörn.

En av många ponnyryttare som kvalade in till Sverigeponnyn 2024 var 13-årige Angelo Enestubbe. Hans ponny Armathwaite Rosie har haft en tuff bakgrund, och starten i Scandinavium blev en slags revansch för ponnyn som räddades från en ladugård i England, utmärglad och i eländigt skick.

Inför starten pratade vi med Angelo för att höra mer. Läs hela artikeln här.

Sverigeponnyn presented by Guldfynd är öppen för ponnyryttare kategori C och avgörs i Lätt B. Vid ett antal kvaltillfällen under hösten och vintern avgörs det vilka av de duktiga ekipagen som får rida den åtråvärda finalen i Scandinavium. 

Vinnare av Sverigeponnyn 2024, Tuva Svensson & Sandy!


Foto: VHE Photos

Vad är då en inverkanstävling?

En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.  

Foto: Johan Lilja

 

Övriga Klasser

;

Main Partners

Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners