Hoppa till innehåll

Lövsta Future Challenge U25 ger unga ryttare chansen att glänsa i Scandinavium

Sedan 2015 har Lövsta Future Challenge U25 varit ett självklart inslag i Gothenburg Horse Show, konceptet där våra mest lovande U25-ryttare får chansen att känna på hetluften i en arena som Scandinavium

Under tre kval på elittävlingar runt om i Sverige samlar talangerna poäng, där de två ryttarna med flest poäng får möjligheten att starta under Gothenburg Horse Show. För att ge utlandsbaserade ryttare chansen att kvala in har även landslagsledningen möjlighet att dela ut ytterligare tre biljetter. Under GHS är de berättigade att starta alla internationella klasser, förutom världscupen.

Under årens lopp har vi fått se några av dagens etablerade internationella ryttare ta avstamp i Lövsta Future Challenge, exempelvis Evelina TovekPetronella Andersson, Jonna Ekberg och Karin Martinsen.

Stephanie Holmén, idag etablerad i landslaget tillsammans med Flip’s Little Sparrow, var 2015 i början av sin karriär när hon blev uttagen att rida den allra första omgången av Lövsta Future Challenge. Det året startade hon i Scandinavium med Thriller P, vilket var en chans som kom att betyda mycket för henne.

– ”Det första som slår dig när du får chansen är att nu ska jag få komma in och rida i den väldigt speciella atmosfären som finns i Scandinavium. Väl på plats så är det stort att kunna rida bredvid de stora toppryttarna, flera av dem är verkliga förebilder. Nu kunde jag vara nära de ryttarna på ett annat sätt och följa deras jobb på nära håll. Jag studerade allt från hur de gör när de värmer upp till hur de går banan, det fanns massor att ta till sig då och att titta på än idag.”

– ”Det är ett väldigt bra steg med U25, det är ett rejält kliv annars från YR-klasser till senior. Det är en perfekt övergång att få rida U25-klasser och ta plats den vägen bland seniorerna, ett bra trappsteg.”

En annan viktig aspekt är chansen att bli upptäckt, att få rida Gothenburg Horse Show kan bli en språngbräda.

– ”Det är ett bra sätt för unga ryttare att bli upptäckta, det finns en möjlighet för de här toppryttarna att se dig rida och det kan leda till något bra, kanske ett jobb eller en hästförsäljning. Till exempel så sålde vi Fendi efter att han gått U25 i Paris med mig. Vem vet, ena gången är det hästen de vill ha – nästa gång är det ryttaren som får chansen.”

I helgen avgörs det sista kvalet i samband med elittävlingarna i Borås för ryttarna som kämpar om platser i Lövsta Future Challenge U25. De tre biljetter som delas ut blir utvalda av hoppningens landslagsledning, Gothenburg Horse Show och Lövsta Future Challenge. Förbundskapten Henrik Ankarcrona kommenterar:

–  Det är otroligt roligt att U25-ryttarna får så många platser, det är ett verkligt bra tillfälle för dem att få känna på hetluften. Det är tufft att få startplatser på stora tävlingar när du tar klivet upp som senior, därför är det här tillfället så värdefullt. Det är ett bra tillfälle för mig också, att komma de här ryttarna lite närmare och få en dialog framåt eftersom jag inte träffar dem ute så ofta. Det betyder mycket.

Under elittävlingarna i Borås finns det fem klasser för U25-ekipagen att samla poäng i. Två platser tillfaller de bäst rankade ekipagen. På söndag är avgörs det vilka som får chansen att glänsa i rampljuset.

Fakta, Lövsta Future Challenge för U25-ryttare

De här U25-ryttarna har fått chansen att rida i Scandinavium under satsningens 6-åriga historia

2015  Evelina Tovek (vinnare på Oz de Breve), Victoria Wallenstam, Stephanie Holmén, Jonna Ekberg och Erica Swartz.

2016 Victoria Wallenstam (vinnare på Capitano Paul Z), Evelina Tovek, Malin Carlbäck, Alexandra Eriksson och Wilma Hellström.

2017 Alexandra Eriksson (vinnare på Liss Royal), Cornelia Rylén, Rebecca Hallberg Fischer, Evelina Tovek och Malin Carlbäck

2018 Karin Martinsen (vinnare på Stenhaga Tulip Tattoo), Rebecca Hallberg Fischer, Cornelia Rylén, Filip Ågren och Alice Tapper

2019 Filip Ågren (vinnare på Cardina), Rebecca Hallberg Fischer, Ottilia Lundgren, Karin Martinsen och Alice Tapper

 

Stephanie Holmén 2015. Foto: Stefan Keturi

;

Main Partners

Volkswagen Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners