Hoppa till innehåll

Äntligen entré i Scandinavium igen för Maria von Essen

Sedan ett år tillbaka har hon åter en häst på internationell Grand Prix-nivå, senast Maria von Essen gästade Göteborg i världscupdressyren var 2015. Nu har hon och den svarte skönheten Invoice chansen att få uppleva världscupdressyr igen på allvar under Gothenburg Horse Show.

Maria von Essen, som oftast kallas Mia utom i startlistorna, driver tillsammans med sin kusin Ebba von Essen företaget Dressyr Essen med bas i Skåne. Var för sig och tillsammans har de utbildat flera hästar upp till Grand Prix. Själv har Mia ridit både sina tidigare hästar Vivo och Ferdi i Scandinaviums arena, båda utvecklade av henne från grunden. Mia är inte den enda i familjen som ridit i svenska landslaget men systrarna Emelie och Angelie sysslar med hoppning. Mia syster Angelie von Essen är hoppryttare med bas i Storbritannien. I stället är det med sin parhäst Ebba von Essen och Mias man Alexander Bennergård som de tillsammans utbildar hästar med stallet på Hviderup utanför Gårdstånga som bas.  Första gången Mia red in i Scandinavium var 2007 med SWB-valacken Vivo och då blev de 9:e placerade i världscupen. Två år senare var det dags igen och nu blev det en 5:e plats. Med nästa Grand Prix-häst Ferdi blev det starter både 2012 och 2015. Sedan blev det ett uppehåll för internationellt tävlande på ett antal år med två barn och plats för yngre hästar. Mia har startat i SWB Trophy men nu är det dags för internationella starter igen.

Mia aktuell för världscupen med snart 12-årige Invoice, valack född i Nederländerna med så mycket dressyrstam som det går att hitta med Jazz – Ferro. En svart skönhet köpt nästan på postorder.
– Vi köpte honom som 2,5-åring efter att ha sett en film, han rörde sig fint och vi bestämde oss snabbt. Det är min man Alexander Bennergård som äger honom, berättar Mia.

De har precis avslutat landslagsträning under två dagar för Louise ”Lussan” Nathorst och med förbundskapten Bo Jenå på plats för att observera.

Mia och Invoice har inte tävlat särskilt mycket, de gjorde internationell debut i Grand Prix i juni förra året.
– Invoice är en jättesnäll och väldigt go häst med mycket personlighet, men han är också lite ängslig och kan reagera på sin egen skugga. Han söker trygghet hos mig och vi har därför tagit det väldigt lugnt med tävlingar, det är en lång process att få honom avspänd och trygg och den har fått ta tid, förklarar Mia.

Starten i Scandinavium känns som en stor bonus, det är en ära att rida på den anrika tävlingen menar Mia. En tävling som hon känner ”alltid” har funnits och en start här är en milstolpe.

Vad blir ditt mål med starten i världscupdressyren för dig och Invoice?

– Helt ärligt, precis som för många hästar är det svårt inomhus med Invoice när allt kommer närmare med publik och läktare. Nu känns det bättre, han tog Stockholm och den arenan bra. Han blir allt bättre, är mer med mig nu när vi tävlar och jag vill bara hitta ännu bättre känsla. Mitt mål är att få samma fina känsla i tävling på banan som vi kan ha hemma när han är helt avspänd. Vi behöver träna på det här som alla andra.

– Invoice har så lätt för sig, det är inte svårt med några rörelser men spänningen har varit svår att hantera så vi har jobbat för att få honom avspänd och länga ut halsen för att komma rätt. Det går bättre och bättre och jag hoppas vi kan hitta rätt stämning i Scandinavium, avslutar Mia von Essen, redo för GHS och Scandinavium.

Mia och Invoice kommer till Scandinavium och Gothenburg Horse Show med ett fint facit från 2023 med i bagaget. I december var de åtta i det tuffa topp-10-startfältet i Stockholm och i Herning var de fyr i CDI3-klassens Grand Prix program. Deras mesta merit till dags dato är dubbelsegern i Neustadt (Dosse) i augusti 2023 på deras personbästa 72,08 procent i GP respektive 75,25 procent i GP Special.Text och foto: Kim C Lundin

;

Main Partners

Volkswagen Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners