Hoppa till innehåll

Superorganisatören bakom GHS

Superorganisatören bakom Gothenburg Horse Show

Wiveka Lundh är Show Manager och ansvarig för Show Office på Gothenburg Horse Show.

Att arrangera en tävling i världsklass kräver god planering. Wiveka Lundh är Show Manager och ansvarig för Show Office på Gothenburg Horse Show. Hon arbetar hand i hand med tävlingsledare Tomas Torgersen, tillsammans arbetar dom med utformningen av de delar inom Gothenburg Horse Show som faller inom hästsporten.

– Vi startar upp planeringen för nästa års Gothenburg Horse Show direkt efter att årets tävling är avslutad, berättar Wiveka Lundh. Även om alla delar i nästkommande tävling inte är kända ännu, så är ramverket detsamma – till exempel att dressyrens kval eller finaler alltid schemaläggs på en fredag och att världscupsfinalerna alltid ligger på en söndag. På så vis kan vi ta fram en tidplan för evenemanget i stort, som vi sedan justerar efter hand under året.

På Show Office, som skulle kunna kallas Gothenburg Horse Shows nav, hanteras all tävlingsrelaterad administration. Här finns information om varenda häst som befinner sig på Scandinavium – att reglerna kring vaccination är uppfyllda och att besiktningarna har gått igenom. Gothenburg Horse Show styrs av internationella tävlingsregler i kombination med den svenska djurskyddslagen. På plats under alla tävlingsdagar finns ett stort team av veterinärer, varav en veterinär representerar Jordbruksverket.

– Veterinärerna samarbetar tätt med syftet att värna hästars välfärd, förklarar Wiveka.

Utanför tävlingsbanan finns också två FEI Stewards som håller uppsikt och ser så att hästarna mår bra och att regelverken följs även där.

Wiveka var själv hobbyryttare en gång i tiden och tävlade på en lägre nivå. Men organisationen bakom tävlingarna fångade hennes intresse. När det blev bestämt att ryttar-VM skulle arrangeras i Stockholm år 1990 tog hon anställning hos Svenska Ridportsförbundet och arbetade bland annat med att organisera VM.

– Jag valde att göra karriär av min hobby! Efter VM arbetade jag flera år hos Svenska Ridsportsförbundet. Där byggde jag upp en gedigen yrkeskunskap.

Efter tiden hos Svenska Ridsportsförbundet har Wiveka har gjort en lång internationell karriär inom hästsporten. Hon har bland annat arbetat för FEI i tio år, under tävlingsarrangemang över hela världen. Hon beskriver övergripande hur FEI är organiserade.

– FEI består av en styrelse, ett kansli och specialister. Plus ett antal komittéer som var och en är inriktade på vissa områden, som hoppning eller dressyr. FEIs regelverk, som tävlingssporten lyder under, revideras på årsbasis efter att ländernas olika ridsportsförbund fått komma in med motioner. Men FEI väljer att inte ändra regelverken alltför ofta, eftersom det då blir svårt för ryttarna att hänga med och veta vad som gäller, avslutar Wiveka Lundh.

Wiveka Lundh, Show Manager på Gothenburg Horse Show

Fotograf: Louise Dahlström
Skribent: Anna Hammarbäck

;

Main Partners

Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners