Hoppa till innehåll

Hinderbanor byggs i en rasande fart

Hinderbanor byggs i en rasande fart

På Gothenburg Horse Show arbetar 90 funktionärer med ansvar för allt material som ska vara inne på arenan. På kort tid ska hinderbanor byggas, blommor arrangeras – eller så ska hela arenan tömmas inför ett showinslag.

Pia Falk är funktionär och ansvarig gruppledare.

– Mina funktionärer är uppdelade i 4 hindergrupper och 4 blomstergrupper, plus en framhoppningsgrupp, berättar Pia. De har ett tufft, fysiskt krävande jobb och ofta kan arbetsdagarna hålla på mellan kl 6-23, även om det finns naturliga pauser under dagarna.

Pia har själv varit funktionär ända sedan 1986.

– Den här gruppen består till 85 % av funktionärer som har varit med i många år! Flera är vana vid att jobba med hästar, de kanske till och med har varit med och jobbat på tävlingar eller så är de intresserade av banbygge.

Hinder- och blomgruppen arbetar under korta tidsramar och inget får gå fel. Allt startar med att Pia får en preliminär tidsplan för tävlingsprogrammet att utgå ifrån.

– Där startar jag upp min planering och specifika uppgifter fördelas ut på de olika funktionärsgrupperna. Det är viktigt att alla vet exakt vad de har i uppgift när tävlingarna drar igång!

Inför en hopptävling börjar alltid hindergruppen med att lägga ut bommar på marken enligt banbyggarens skiss. Därefter går banbyggaren banan, för att kunna göra vissa justeringar.

– Det brukar behövas, eftersom man ofta ser fler detaljer i verkligheten och man får också en bättre känsla för flytet i banan.

När banbyggaren har gett klartecken fortsätter hindergruppen med att färdigställa hindren. När skeletten har kommit på plats börjar blomstergruppen arbeta med blomsterarrangemangen.

– När allt är klart så går banbyggaren alltid banan en sista gång, för att säkerställa att det inte finns något som kan riskera att störa ett ekipage under hoppningen.  

Under tävlingarna finns en grupp med ute på banan medan en annan grupp är stand by vid sidan om, ifall fler händer behövs eller om någon ute på arenan behöver lösas av.

– Igår, fredag kväll, skulle vi tömma arenan på hinder efter 1,45 hoppningen. 13 hinder plus blomsterarrangemang skulle forslas ut. Jag klockade från start, alltsammans tog bara 5,30 minuter! Det här höga tempot är vi ganska unika med! De flesta tävlingar har heller inte så stora blomsterarrangemang som på Gothenburg Horse Show.

Trots många år som funktionär har Pia inte tröttnat.

– Musiken tillsammans med publikens klappande ger en massa god energi, stämningen i gruppen är god och vi har fantastiskt kul när vi jobbar!

 

Fotograf: Louise Dahlström
Skribent: Anna Hammarbäck

;

Main Partners

Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners