Hoppa till innehåll

Hästskötare Cilla Nilsson

Hästskötare Cilla Nilsson berättar om sin arbetsvardag

Hur är det att vara hästskötare hos en av våra största ryttarstjärnor? Rolf-Göran Bengtssons stallskötare Cilla Nilsson berättar om hur en vanlig arbetsdag kan se ut!

Cilla Nilsson anställdes som hästskötare i Rolf-Göran Bengtssons stall för knappt ett år sedan, bara 19 år gammal.

– Jag brukar vara yngst av alla hästskötare på tävlingarna, skrattar hon.

Trots sin ålder har hon hunnit samla på sig en hel del kunskap och erfarenhet. Efter hästgymnasium och hästskötarexamen har hon gjort praktik i både Irland och Sydafrika. Cilla tycks ha fötterna på jorden och att ha ansvar för en av de största svenska ryttarstjärnornas tävlingshästar tar hon med ro.

– Visst är det ett stort ansvar, men man kan inte tänka på det hela tiden utan det gäller att utföra sina arbetsuppgifter så bra som möjligt. Bara göra! Sen är Rolf-Göran själv erfaren, lugn och lättsam, det betyder mycket.

– Rolf-Göran krånglar inte till hästarnas skötsel och han hugger även i och hjälper till när det behövs! Han brukar till exempel köra lastbilen, eftersom jag är för ung för det.

Arbetsdagarna för en hästskötare är ofta långa.

– Om Rolf-Göran till exempel ska tävla på morgonen så går jag upp vid 5.30, fordrar och gör hästarna redo. Under dagen fortsätter arbetet med fodringar, löpande mockning, inte minst longering och att ta ut hästarna på promenad så att de får både en mental och fysisk omväxling till att stå i boxen.

– Framförallt håller jag hela tiden ett vakande öga på hästarna för att se hur de mår. Att de mår bra är allra viktigast!

Hemma på sin gård har Rolf-Göran ungefär 45 hästar uppstallade och dessutom cirka 20 unghästar på lösdrift. De vuxna hästarna motioneras dagligen i hage, skrittmaskin eller uppsuttet.

– Rutiner och noggrannhet är viktiga för att alla hästar ska må bra, förklarar Cilla.

Fyra av Rolf-Görans tävlingshästar har följt med till Gothenburg Horse Show. Den största stjärnan i gruppen är hingsten Zuccero, som var med och vann EM-guld i lagtävlingen förra året. Cilla beskriver honom som en ganska egensinnig personlighet.

– Zuccero är bestämd, självsäker, trygg i sig själv. Han bryr sig inte så mycket om vad som pågår runtomkring. Hästarna måste förstås lyssna och göra sitt jobb, men jag upplever att Rolf-Göran också låter sina hästar vara lite som de är – att de får visa sin alldeles unika personlighet!

Hästskötare Cilla Nilsson på promenad med Caillan.

Fotograf: Louise Dahlström
Skribent: Anna Hammarbäck

;

Main Partners

Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners