Sverigeponnyn

Traditionell och populär inverkanstävling för våra ponnyryttare

 

2021 års final av Sverigeponnyn avgjordes i början av juni under Strömsholmsdagarna! Vi bjöds på många välridna rundor men ingen kunde slå Anna-Maria Lundgren och Point Two. Ekipaget startade först av alla och lade ribban högt direkt- en beundransvärd prestation! Efter ett mycket annorlunda tävlingsår anpassat efter restriktioner var det extra kul att se så många fint förberedda ekipage. 

Vinnare av Sverigeponnyn 2021 poserar med segertäcke och blomster framför ett hinder.
Vinnare av Sverigeponnyn 2021, Anna-Maria Lundgren och Point Two.
Foto: Roland Thunholm

Tävlingen är öppen för ponnyryttare kategori C och avgörs i Lätt B. Vid 14 tillfällen under hösten och vintern avgörs det vilka av de duktiga ekipagen som får rida den åtråvärda finalen i Scandinavium. 

Regler Sverigeponnyn 2020/21

Se GHS-tv intervju med Oscar Lundh, en av de startande i Sverigeponnyn 2020. 

Sverigeponnyn är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och bara delta i ett kval med en ponny.

Antalet kvalande från respektive kval beror på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.  

Moa Sjöstrand och Coolfin Daisy vann finalen 2019. Foto: Roland Thunholm