Sverigeponnyn

Traditionell och populär inverkanscup för våra ponnyryttare


Vinnare av Sverigeponnyn 2020, Tilda Törnberg och Poetic Vanilla Ice.
Foto: Johan Lilja

Tävlingen är öppen för ponnyryttare kategori C och avgörs i Lätt B. Vid 14 tillfällen under hösten och vintern avgörs det vilka av de duktiga ekipagen som får rida den åtråvärda finalen i Scandinavium.

Regler Sverigeponnyn 2020/21

Se GHS-tv intervju med Oscar Lundh, en av de startande i Sverigeponnyn 2020. 

Kvalplatser säsong 2020/21
V. 44 Kungsbacka RK, Gävle RS
V. 45 Luleå RK
V. 47 Kalmar HK
V. 48 Skultorps RS
V. 49 Mantorpsryttarna
V. 50 Flyinge HK

V. 1 Helsingborgs FK
V. 5 Billdals RK
V. 6 Härnösands RK
V. 7 Södertälje RK
V. 8 Tingsryds R- & KK, Umeå RF
V. 9 Eskilstunaortens RK
V. 10 Gagnefs RK

Semifinal 2021:
V. 13, 31/3, Gothenburg Horse Show

Final 2021:
V. 13, 3/4 Gothenburg Horse Show

Cupen är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av GP-Ponnyn/Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och bara delta i ett kval med en ponny.

Antalet kvalande från respektive kval beror på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.  

Moa Sjöstrand och Coolfin Daisy vann finalen 2019. Foto: Roland Thunholm