Vår historia

Gothenburg Horse Show arrangerades första gången 1977 och sedan dess har närmare 3 miljoner människor besökt arrangemanget i Scandinavium. Den allra första världscupfinalen i hoppning hölls här 1979 och finalen har sedan återkommit flertalet gånger. Så många gånger att Gothenburg Horse Show och Scandinavium numera har fått epitetet ”Home of the FEI World Cup” tilldelat av det internationella förbundet, FEI.

Gothenburg Horse Show har även röstats fram som världens bästa inomhustävling av de internationella hoppryttarna. Några av framgångsfaktorerna för evenemanget är den entusiastiska publiken, trogna samarbetspartners och inte minst de lojala funktionärerna.

Fortfarande finns det funktionärer som har varit med sedan starten och återkommer år efter år. 

Digitalt Museum

I samband med att Göteborg fyller 400 år firar vi även att Scandinavium har 50-årsjubileum. För att uppmärksamma jubilaren har vi skapat ett digitalt museum fullt av magiska ögonblick från arenans begynnelse fram till idag. 

Vi har botaniserat och dykt ner i Scandinaviums minst sagt gedigna arkiv och förevigat gamla posters, autografer, biljetter och foton. Dessutom har flera personer bidragit med sina bästa minnen från arenan. Välkommen att följa med på en ordentlig nostalgitripp genom åren! 

Ta del av det digitala museet här!

Gothenburg Horse Show är givetvis en stor del av Scandinaviums historia och har förärats med en helt egen avdelning i museet. Här kan du ta del av några av de allra största händelserna och magiska minnena från Gothenburg Horse Show's 45-åriga historia i Scandinavium. 

Ta del av Gothenburg Horse Show's historia här! 

Hoppningens historia i Scandinavium

Världscupens hoppfinaler har avgjorts i Scandinavium under åren 1979, 1982, 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2008, 2013, 2016 och senast 2019. 
Vid båda de senaste världscupfinalerna är det Steve Guerdat som har stått som segrare efter att sista rundan är avgjord. 2016 med hästen Corbinian och 2019 med Alamo. 

Tidigare världscupsegrare som till exempel Ian Millar/Big Ben, John Whitaker/Milton och Rodrigo Pessoa/Baloubet du Rouet har blivit stora publikfavoriter.
Det gäller naturligtvis också alla de svenska landslagsryttare som under åren prövat lyckan i Scandinavium och numera är med och rider om topplaceringar både i världscupen, Gothenburg Trophy och i övriga internationella klasser.
Redan i mitten av 1980-talet hedrades Gothenburg Horse Show med den prestigefyllda utmärkelsen “Europas bästa inomhustävling”. Scandinavium har uppmärksammats för en publiktillvänd hästshow – här tillåts publiken att vara ung och entusiastisk.
Dessutom anses den svenska publiken som mycket kunnig. Det var också Scandinavium-tävlingarna som konsekvent införde större blomsterarrangemang på arenan, något som alla shower idag mer eller mindre tagit efter.

Dressyrens historia

Redan 1982 införde Gothenburg Horse Show högklassiga dressyrinslag i programmet och 1989 hölls den första världscupfinalen i dressyr.
Att hela 11 000 personer då såg Margit Otto-Crépin, Frankrike, på Corlandus vinna World Cup imponerade på dressyrexperterna ute i världen.

Även flera dressyrfinaler har arrangerats i Scandinavium; 1989, 1992, 1994, 1996, 1998, 2003, 2013, 2016 och nu senast 2019. 1998 var året då det blev svensk seger på hemmaplan tack vare det oerhört populära ekipaget Louise Nathhorst/Walk on Top. Den senaste finalen 2019 som arrangerades av Gothenburg Horse Show vanns av tyska Isabell Werth på Weihegold OLD. 


Körningens historia

Internationellt har Sverige haft stora framgångar och blev 2000 världsmästare både i lag och individuellt med Tomas Eriksson.
I Scandinavium har fyrspannsekipagen medverkat som populärt showinslag, och från och med 2002 blev det allvar av tävlingarna.
Då fick nämligen även körningen en världscup – FEI World Cup™ Driving, med den sista och avgörande finaltävlingen i Göteborg. 2017 var det återigen dags för en spännande världscupfinal i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. Sedan dess har körinslaget dock inte återkommit till Scandinavium.