Hoppa till innehåll

Sverigeponnyn stort mål för unga ponnyryttare

Sedan september förra året har det genomförts ett dussin kvaltävlingar i Sverigeponnyn, den landsomfattande serien för unga ponnyryttare där bedömningen är inverkansridning. Hittills har över 35 ekipage kvalat in och anmält sig till serien som höjer stämningen i Scandinavium till kokpunkten.

En av många förväntansfulla ponnyryttare som nu räknar ner antalet dagar det är kvar till entré på Gothenburg Horse Show är 13-årige Angelo Enestubbe. Han tävlar för Växjöortens Fältrittklubb och bor strax söder om Växjö med lillasyster LillyBelle, deras ponnyer och ponnyföräldrarna Malin och Daniel. 

Angelo rider sedan snart två år tillbaka 16-åriga C-ponnystoet Armathwaite Rosie som är importerad från Storbritannien. Hans egen ridkarriär började långt långt tidigare.
– Jag har ridit alltid, eller så länge jag kan minnas, konstaterar han och faktum är att Angelo bara var en vecka gammal när han sattes till häst första gången.
– Rosie är väldigt snäll, ställer upp på allt och är pigg utan att bli stark, bara bäst. Sen finns det vissa saker hon inte tycker om, som att bli lämnad ensam och hon har klaustrofobi och du ska inte dra i hennes grimskaft, förklarar Angelo.

Orsaken till Armathwaite Rosies kanske lite speciella beteende i vissa situationer finns i hennes bakgrund som ung häst. Rosie räddades som ung från en ladugård i England där hon var instängd med andra djur, utmärglad och i eländigt skick. En räddningsaktion från myndigheter och djurskyddsorganisationer räddade livet på henne men hon var mentalt ärrad av upplevelserna och vandrade runt bland olika ägare tills hon hamnade hos en som faktiskt förstod och kunde rehabilitera henne. Efter mycket arbete upptäckte Rosie att det finns glädje i att bli riden och hon exporterades så småningom till Sverige och blev framgångsrik tillsammans med Disa Hammarstedt och senare Felicia Lokar innan familjen Enestubbe blev nya ägare.
– Det känns lite extra gott i hjärtat att Rosie nu ska få visa upp sig i Scandinavium. Jag önskar att de som nästan plågade ihjäl henne kunde se vilken fantastisk individ hon är. Det här är en revansch för Rosie också, fyller mamma Malin i.

Redan hösten 2022 försökte Angelo och Rosie att kvala till Sverigeponnyn men det gick inte vägen då. Vad har då blivit bättre till den här säsongen.
– Då när jag försökte kvala så kom vi lite nära på två hinder, jag lade in ett extra galoppsprång. Numera har jag blivit bättre på att se avstånd, förklarar Angelo.
– I Karlshamn i slutet av oktober lyckades jag och Rosie kvala, det var en riktigt fin runda. Nu är jag mer klar över vad det är som är viktigt att visa upp som till exempel blicken, vägarna och så är jag mycket bättre på avstånden nu.

Angelo och hans Rosie tävlar även vanliga klasser och tar med sig tänket från inverkansridning även till de klasserna. Inför starten på Gothenburg Horse Show har de tagit det lite lugnt och inte ridit så högt i klasserna utan lagt mer vikt på noggrannheten. Sedan något år tillbaka tränar han för Ann Liwing, en mycket erfaren och rutinerad hopptränare.
– Hon har så bra övningar och jag lär mig jättemycket på hennes träningar, förklarar han.

Sista veckorna här innan start så tränar de hemma i paddocken på gården men har även varit på öppen bana i ett närliggande ridhus.
– Vi är taggade både jag och Rosie, hon kommer att få massor av godis och klappar när vi är där, ja innan också. Mitt mål är att komma till final, att det ska gå bra, jag vill faktiskt gärna vinna, säger Angelo Enestubbe, sadelvan sedan spädbarnstiden.

Hur det går i Sverigeponnyn återstår att se. Som ryttare har du bara en chans i livet att vinna, sedan är det andra små ponnyryttare på tur att kliva in i den varma atmosfären i Scandinavium. Varmt välkomna till ponny- och Sverigeponny-feber i Scandinavium.


Foto: Malin Enestubbe

;

Main Partners

Volkswagen Hööks ATG Mips

Official Partners

Lövsta Future Challenge Göteborg Turistrådet Picadeli Maria Åkerberg Hyperion Stud

Media Partners

Mix megapol Ridsport

Official Suppliers

Evidensia djursjukvård Vida Stallströ Chalmers SJ Advania Polaris ChargeNode

Charity Partners