Sitsfokus med Saabs Rock on Robin under Gothenburg Horse Show

Under Gothenburg Horse Show får alla besökare möjlighet att utvärdera sin sits och balans på ett nytt och innovativt sätt. Besök Saabs monter i foajén och testa på Sveriges första unika mekaniska häst; Saabs Rock on Robin.

 

Föregångaren till Saabs Rock on Robin heter Rock on Ruby och finns till vardags i Tyskland där den bland annat används i undervisningen på beridarutbildningen. Rock on Ruby är precis som den svenska versionen en mekanisk häst som är tillverkad av Christopher Bartle i England. Prototypen skapades för att ryttare enkelt skulle kunna träna sin position framförallt i den lätta sitsen utan att behöva använda en riktig häst.

– Tack vare Saabs Rock on Robin kan man kombinera gammal traditionell ridundervisning med ny innovativ teknik. Förutom att ryttaren får sätta sin balans på prov, kan man även via sensorer som sitter på stigbyglarna mäta hur mycket vikt man fördelar i varje stigbygel. Vi kan också ta fram hur man förändrar vikten i olika situationer för att bibehålla sin balans. Vissa kniper sig fast med knäna eller drar i tyglarna till exempel, säger Selma Claar, projektledare för Patrik Kittel Dressage Tour.

De som testar Rock on Robin får sätta sig i en hoppsadel och bland annat prova att ställa sig i upp i lätt sits och stå i jämvikt utan att hästen tippar fram eller tillbaka.

– Rock on Robin blir vår huvudattraktion under Gothenburg Horse Show och är en superrolig del i Saabs satsning på Ridsportens Innovationer. Vi är stolta över att vi lyckas kombinera klassisk utbildning med teknik på det här sättet. Ett plus är att vi kommer att ha en hippologstudent på plats för att instruera och hjälpa till, berättar Kristina Berggren, projektledare för Ridsportens Innovationer.

Efter Gothenburg Horse Show kommer Saabs Rock on Robin, som för övrigt är döpt efter Robin Z, att bo på Flyinge. Den kommer framförallt att användas i undervisning på riksanläggningarna, men kommer även att gästspela på clinics och större tävlingar runt om i Sverige.

 

Mer information om Saabs satsning på ridsporten hittar du på: www.hastsmart.se