Världscupkür mot alla odds

Mot alla odds så har det kunnat genomföras två världscupkval under dressyrens vintersäsong 2020/21 i den västeuropeiska ligan. Det blir ett kval till om planerna håller för anrika Brabanthalle i ’s-Hertogenbosch någon timmes bilresa från Amsterdam.

För en gångs skull har dressyr haft en väg för att kunna hålla tävlingar på hög nivå igång. Själva tävlingen genomförs med relativt få funktionärer på plats, domarna med skrivare kan hålla avstånd och ryttarna klarar sig med en medhjälpare. Ritterna tar så pass lång tid att det aldrig behöver bli trångt på kritiska ställen kring tävlingsarenorna. Är det någon disciplin som i sig själv är distanserad så är det dressyren. Något som varit helt avgörande under en global pandemi med Covid-19. De nio kvalplatser som ställt in har samtliga varit beroende av publik- och mässintäkter, på det området är inte dressyren bättre rustad än hoppningen.

 Det första kvalet som genomfördes gick på Vilhelmsborg utanför Århus, en anläggning som för Danmark är liktydigt med Flyinge eller Strömsholm. Dit kunde världscupkvalet flyttas sedan det stod klart att Herning inte passade bra just i oktober 2020. I Århus möttes 15 ekipage och den mycket populära vinnaren i Scandinavium i februari 2020 Cathrine Dufour tog hem kvalsegern med sin påläggskalv Bohemian. Det var lite av en skräll – den danska dressyrprinsessan slog ”Die Queen” Isabell Werth med Emilio. Inte med så stor marginal men tillräckligt för att rufsa till fjädrarna på världsettan Werth. Hack i häl var en ung ryttare som aspirerar på tronen, Jessica von Bredow-Werndl tangerade med stoet Zaire-E sitt personbästa från Stockholm i december 2019 på en bit över 85 procent. Det var ett verkligt starkt startfält med sju ekipage över 80 procent, bland dem Patrik Kittel och Delaunay.

 Österrikiska Salzburg Messecentrum stod värd för det andra kvalet en bit in i januari, även det arrangerades utan publik. Återigen kopplade Jessica von Bredow-Werndl greppet, nu med sitt sto TSF Dalera BB som hon tog medaljer med på EM 2019 i Rotterdam. Med nära fyra procents marginal tog Jessica och Dalera hem kvalet och besegrade titelhållarna: Isabell Werth och självaste Weihegold. På plats i Salzburg fanns Patrik Kittel och hans ”Dude” liksom hans adept Antonia Ramel med Brother de Jeu. Båda har klarat nålsögat för denna säsong, två genomförda kval med samma häst.

 Vilka som har en möjlighet att nå final finns reglerat i ett förtydligande, med avseende på Covid-19 situationen, till de ordinarie reglerna för säsongen 2020/21. Med två kval genomförda och ett tredje planerat så finns det en rankningstabell för den västeuropeiska världscupligan som kommer att styra vilka som rider in i Scandinavium.

 Kanske kan två svenska ekipage ta plats i finalen – i mitten på mars får vi svaret på vad som kommer att finns i påskägget från Gothenburg Horse Show under världscupfinalerna.

 Skribent: Kim C Lundin