Uppochnervända världen

En säsong utan kval – det blir final!

Det är ett så osannolikt scenario att det är tveksamt om någon hoppentusiast ens hade kunnat ha en mardröm om det. Det gäller så klart världscupsäsongen i hoppning eller snarare – den som aldrig inträffade. Världscupsäsongen 2020/21 kommer att gå till historien som en slogan för världens bästa illusionist – förvänta er det oväntade. 

 Vi är alla väl medvetna om den globala Covid-19 pandemi som lamslagit och skördat offer världen runt vid det här laget. Givetvis har hästsporten också drabbats i form av inställda evenemang som inte kunnat genomföras med publik.  Ljusglimten i mörkret har ändå varit att det i en hel del länder har kunnat genomföras hopptävlingar med hjälp av stränga förhållningsregler kring avstånd och kontakt.  Ofantligt mycket har ställts in men sporten har framförallt på utomhusarenorna kunnat fortsätta i viss utsträckning.

 Nu blir det en FEI världscupfinal i hoppning i Scandinavium och en mycket speciell upplaga av Gothenburg Horse Show.  Det internationella förbundet har säkrat upp att tävlingarna kan genomföras helt utan publik om det krävs för ett säkert genomförande.  En blick i backspegeln till slutet på februari 2020 hade världsettan Steve Guerdat i ledning för världscupen följt av belgiske toppryttaren Pieter Devos och likaplacerade Daniel Deusser och Marcus Ehning. Under tävlingarna i Scandinavium stod Geir Gulliksen för en sensationell seger som gav honom 20 underbara världscuppoäng och en tiondeplats i den västeuropeiska ligan. Gulliksen, snudd på hemmaryttare på Gothenburg Horse Show, gjorde en avsittning under ärevarvet som slutade väl tack och lov.  Den placeringen ger med de temporära världscupreglerna, som finns på plats på grund av Covid-19 pandemin, Norge en plats i finalen i april. Det är upp till varje lands ridsportförbund att utse en representant som deltar, på det sättet liknar världscupfinalen 2021 i mångt och mycket ett mästerskap med uttagning.

 I årets final kommer Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona att ha två platser att fylla, som arrangerande nation får vi en extra plats. Från den västeuropeiska ligan kommer det 22 ryttare när de olika länderna gjort sin uttagning. Vissa saker är sig lika, Steve Guerdat från Schweiz är fortfarande nummer ett i världen och som regerande världscupmästare direktkvalificerad även till årets final. Bakom honom jagar Martin Fuchs som vi såg på pallen i Scandinavium under finalen 2019. Segraren från finalen i Lyon 2014 Daniel Deusser håller just nu tredjeplatsen på världsrankningen. Ni minns väl vem som tog tredjeplatsen 2019? Vår man på podiet – Peder Fredricson, just nu fyra i rankningstabellen och på väg mot fler poäng redan under 2021.

Vem intar platserna på podiet 2021?

Skribent: Kim C Lundin