TACK FÖR I ÅR – världens bästa publik!

Fem fartfyllda dagar med starka publikupplevelser, toppsport och kärlek till hästen är över för i år. Publiken strömmade till och fyllde Scandinavium under flera dagar och de bjöds på en härlig mix av toppsport, unga talanger, lite actionladdad show och en alldeles underbar överraskning under Hall of Fame-ceremonin på lördagskvällen.

Unga talanger
Konceptet med SWB Trophy för unga hästar har allt mer funnit sin form och i år korades det fem årgångsvinnare, två i hoppning och tre i dressyr. Tävlingsklasserna kompletterades med två kompetensspäckade clinics, en hoppinriktad och en med dressyrfokus, med en verklig profil inom god unghästutbildning – Christoph Hess. Han visade med stor tydlighet hur grunderna för unga hopp- och dressyrhästar är densamma och att mer förenar än skiljer.

Juniorryttarnas final – Morgondagens vinnare – har skrivit in Julie Carlberg i historieböckerna när hon och familjens egen uppfödning CCstud’s Fidelity tog hem segern. I GHS Young rider Cup gjorde Erik Nordström en skräll med Mprez när han som ensam felfri tog hem finalen. 

Topphoppning med oförglömliga ögonblick
Redan fredag kväll lyfte taket i Scandinavium när GHS-ambassadören Douglas Lindelöw tog hem segern i fredagens 150-klass med Casquo Blue. Bakom sig i resultatlistan hittade vi Henrik von Eckermann/Peter Pan och Daniel Deusser /Jasmien v Bisschop. Daniel Deusser tog revansch redan på lördag kväll med Calisto Blue genom att vinna prestigefyllda Gothenburg Trophy för första gången. – Det är en klass jag velat vinna i flera år, har varit nära men inte lyckats, sa Deusser, klar för världscupfinalen redan före GHS. Bakom sig i prislistan lämnade han Denis Lynch och en svensk trio med Peder Fredricson, Fredrik Jönsson och Henrik von Eckermann.

Norsk slitvarg i världscupkvalet och Europafinalen
Kanske tog ändå säsongens tuffaste världscupkval priset i spännande hoppunderhållning. Det var få felfria och när Rolf-Göran Bengtsson och Casillano Jmen gjorde en suverän ritt så lyfte åter igen taket. Med bara fem ekipage till omhoppning och ett antal välkända ryttare som von Eckermann, Zanotelli, Deusser och Fredricson, som rev sista hindret, var spänningen inför omhoppningen på topp. Där visade Geir Gulliksen att rutin, kämparanda och samspel med VDL Groep Quatro kan leda till en allra första världscupkvalseger. Från vårt norska grannland, med en populär mångårig gäst som snart gör 30 år i startfältet, var Gulliksens seger populär. Själv var han i extas av glädje och stolthet över sin prestation, en dröm som gick i upplevelse. Så pass att hans normalt vaksamma och säkerhetsmedvetna jag slappnade av lite och en exalterad Quatro drog iväg. Geir föll av, landade hårt på ändalykten, tappade luften ett tag men kunde resa sig och segervisst sträcka upp armarna i luften. – Detta är det största jag gjort i min karriär, sa han.

Dressyr med personbästa resultat 
För första gången gjorde U25-dressyr entré i form av Lövsta Future Challenge International Dressage U25. Det blev dansk dominans i båda klasserna med seger till Victoria Vallentin och küren till Josefine Hoffman med unghäst-VM medaljören Hønnerups Driver, nu etablerad i Grand Prix.
Det var nog många som väntade sig en dansk seger även i världscupens Grand Prix klass men världsstjärnan Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy hade en snubblig i en ökning. Dufour blev därefter orolig och ofokuserad vilket genererade i en felridning. De slutade ”bara” trea på sin höga lägsta nivå. Istället var det Benjamin Werndl med Daily Mirror som glänste i arenan och tog hem kvalet tillsammans med Charlotte Fry på podiet. Till küren hade Cathrine Dufour samlat sig och Cassidy, och glänste med ett resultat på fantastiska 87,86 procent. Benjamin Werndl bättrade på sitt personbästa liksom Charlotte Fyr som fick se sig passerad av Fredric Wandres med Duke of Britan. För svensk del är en ny stjärna på dressyrhimlen nu erkänd medan en annan pensionerades och avtackades för sig. Fantastiska Sandra Dahlin med Ichi nådde nästan 80 procent och fick mycket beröm av de internationella domarna. Paulinda Friberg pensionerar Di Lapponia T efter starten i Scandinavium och publiken skickade henne varma ovationer under en egen ceremoni.

Hall of fame med emotionellt återseende
Årets nyinvalda medlemmar till Gothenburg Horse Show Hall of Fame var så gott som samtliga på plats för att hedras i arenan till publikens jubel och magisk stämning. Hugo Simon och Jan Fristedt var på plats medan Isabell Werth inte kunde komma. Butterfly Flip representerades av sin uppfödare Kristina Larsson och ryttaren Malin Baryard Johnson. Dressyrhingsten Briar representerades av sin ryttare Jan Brink och sponsorn Åke Björsell samt uppfödaren Hans-Yngve Göranssons sambo Kristina Gustafsson på podiet. Plötsligt går det ett sus i arenan, och det kommer en häst med en stor bläs. In i Scandinavium leder Hans-Yngve Göransson in sin superfräscha 29-åring till legendar – Briar i egen hög person. Publiken blev oerhört tagen, glad och entusiastisk – Briar gnäggade, hälsade kärvänligt på Jan Brink och njöt av strålkastarljuset ännu en gång. Ett magiskt avslut på Hall of Fame-ceremonin.

Publikmässigt lyckat
Årets evenemang lockade 71794 personer till Gothenburg Horse Show onsdag till fredag med ett späckat tävlingsprogram för många intressen. Från Sverigeponnyn med segraren Tina Törnberg till Victoria Gulliksen som firade 21-årig födelsedag genom att vinna 7-åringarnas hoppfinal i Lövsta Future Challenge. Många var de toppryttare som upprepade högt och inför hela Scandinavium: Ni är världens bästa publik och det här är världens bästa inomhustävling! Eller som Cathrine Dufour uttryckte det: – När jag är här så känner jag mig nästan som svensk, så varmt och innerligt är det att rida här.

Projektledare från Got Event för Gothenburg Horse Show är Erika Olsson och de bästa ögonblicken på årets upplaga av GHS har varit många.

– En magisk helg, från början till slut. Det var stort att kunna leverera en sådan upplevelse som Briars närvaro i Scandinavium till vår publik. Vi har haft mycket hemlighetsmakeri men många blev väldigt berörda, rent av rörda, av att få se honom igen. Det blev vi i organisationen också, redan vid genrepet dagen innan. Det var starkt för alla.

– Hall of Fame har våra besökare verkligen tagit till sitt hjärta, det är ett stort engagemang på sociala medier och oerhört många som nominerade kandidater. 

Tävlingsledare Tomas Torgersen sammanfattar tävlingen med att glädjas åt några milstolpar.

– För oss börjar tävlingen på onsdagen med familjedagen där vi hade mer publik än någonsin tidigare. SWB Trophy börjar sätta sig allt mer, vi har publik som reser hit enkom för det och det är oerhört roligt. Sedan går vi in i en helg när det är utsålt och hela arenan är fullsatt.

– Det finns inga mellanår på Gothenburg Horse Show, vår projektgrupp jobbar långsiktigt på att göra bästa möjliga event och sedan har vi 340 specialister som får det att hända, det är magiskt. I år har vi gjort mycket mer av vår kommunikation kring och under evenemanget, vi har stuckit ut hakan och varit i framkant.

– Vi hade två mycket bra clinics i år och vi är nog ganska unika på att ha samma föredragshållare på både hopp- och dressyrclinicen. Det föll väl ut, minst sagt.

Nästa år är det dags för världscupfinalen i både hoppning och dressyr i Scandinavium igen. Projektledare Erika Olsson har planen klar.

– Vi har redan börjat förbereda och åker till Las Vegas och årets final för att hämta ännu mer inspiration och ta över stafettpinnen. Vi har massor av idéer och vi ska göra allt vi kan för att vässa upplevelsen på Gothenburg Horse Show ytterligare en nivå upp.

Tomas Torgersen har redan haft flera möten under helgen med sikte på nästa års final och arbetet har pågått ett tag.

– Vi är tillbaka i påskveckan nästa år och det ska vi göra det mesta och bästa av. Samtidigt är världscupfinalerna mer omfattande administrativt och har ett mer givet format som inte vi kan eller vill ändra på. 

Gothenburg Horse Show är tillbaka 2021 med världscupfinaler i både hoppning och dressyr – boka datumet 31 mars till 4 april och börja längta redan nu efter mer magi.