Hundarna intar Scandinavium – dags för agility

Ett populärt, återkommande inslag på Gothenburg Horse Show är agility med Göteborgs Hundungdom – entusiasmen är alltid överväldigande hos både
publik och hundar!

Kvällen innan tävlingarna befinner sig Göteborgs Hundungdom på Scandinavium, eftersom hundarna behöver få möjlighet att vänja sig vid miljön. 14-årige Jonatan Daun är för tillfället klubbens enda kille.

– Jag fastnade för agility på grund av min mamma, berättar Jonatan. Hon har tävlat med sina hundar i många år och till sist blev jag helt enkelt tvungen att testa själv.

Under Gothenburg Horse Show kommer han att tävla med en lånad hund, den 11-åriga Border collien Meg.

– Vår egen hund är inte är redo för att vara med än – han är talangfull, men ännu alltför omogen för att kunna hantera ett så pass stort arrangemang.

Enligt Jonatan handlar agility i första hand om samarbete.

– Agility är lite som ridsport. Men i agilty är magen ratten!

Jonatan visar genom att vrida överlivet åt ena hållet – och genast flyttar sig Meg.

Jonatans mamma, Catarina Daun, förklarar att agilityn är både mental träning och gymnastik för hundarna.

– Övningarna är också bra för deras självförtroende! Men en viss skaderisk finns, man måste vara noga med att låta hunden värma upp ordentligt.

Om man vill tävla måste man vara beredd på att lägga ned en hel del träningstid.

– För en ung hund tar det tar många timmar innan momenten sitter, säger Catarina. Men även därefter handlar det om ständig utveckling, för när man tävlar på riktigt är det hundradelar och centimeter som avgör! Och man kan lätt bli diskad. Men här på Gothenburg Horse Show handlar det bara om uppvisning och tävling på skoj!

Doggy Professional är stolt sponsor och värd för agilityn på Gothenburg Horse Show 19 & 22 februari.