Europafinalen i Göteborg blev säsongens tuffaste omgång

Det blev som det sägs: Gammal är äldst och bäst — Geir Gulliksen segrade

De många förhoppningsfulla som satsat för att bärga värdefulla poäng i säsongens sista världscupkval mötte en tuff bana full av utmaningar byggd av Peter Lundström.
I det 32 ekipage stora startfältet blev det endast fem felfria, så få har ingen omgång haft. Banan skördade fel på flera ställen i allt från diagonalens trekombination till det smala guldfärgade sista räcket.

Detta sista räcke blev dyrt för Sverige då både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson gjorde strålande ritter på Peter Pan respektive H&M Christian K fram till sista hindret. Den kollektiva suck och neeeej som kom från Scandinaviums stora publik känns in i märgen.
Istället firade Rolf-Göran Bengtsson mamma Elsas 89-års dag med att sätta en felfri ritt som allra första ekipage med Cassilano Jmen. Totalt sett lyckades bara fem ryttare ta sig till omhoppning.

Rolf-Göran Bengtsson om sin Cassilano Jmen:
— Det här är det största vi har gjort, han är inte så rutinerad och kom ut ur sex månaders karantän från Brasilien i ett eländigt skick. Jag är verkligen glad över att ha en häst för de stora klasserna igen.

Enda svensk var allas vår RGB, Hall of Fame-medlem, som gick ut först och fick tyvärr nedslag. Nästa ut var en annan nestor i form av Geir Gulliksen som med Vdl Groep Quatro satte en blixtsnabb felfri ritt och efter målgång defilerade till publikens jubel. Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love rev, liksom Kevin Staut med sin For Joy van’t Zorgfliet.

Kevin Staut om sin ritt:
— Jag hade mina poäng klara för finalen så jag hade en lite annorlunda sits. Jag tycker banbyggaren har gjort ett bra jobb här. Visst, jag hade föredragit att vinna men vi gjorde ett bra försök.  Jag satsar mot finalen med en yngre häst och sparar Joy lite. Det är en fantastisk häst även om jag rev sista hindret i fredags.


Sist ut var underbarnet från Schweiz Bryan Balsiger som vann i öppningskvalet i Oslo när säsongen startade. Skulle han kunna plocka hem Europafinalen? Det gick snabbt, Twentytwo des Biches knackade lite men höll hovarna uppe. Felfritt! Men inte snabbare än Geir Gulliksen som vinner världscupkvalet och Europafinalen.

Bryan Balsiger har klarat att bärga en finalbiljett till Las Vegas:
— Jag har försökt rida alla kval jag kunnat under säsongen. Twentytwo des Biches är underbar — jag är 22 och vi är ett bra par.

Prisceremonin och de efterföljande intervjuerna blev dramatiska.
Geir Gulliksen berättade att han fått en gratulation från Bruce Springsten på sin 60-årsdag. ”Njut av 60, du är bara ett barn än, se till att ha roligt för när du fyllt 70 gör det mest ont” . Allt till publikens jubel.
Geir Gulliksens häst Quatro blev orolig, drog iväg och Det resulterade i en avfallning för Geir som rasade in i sargen. Men, som den kämpe han är var han uppe på tre och tog emot publikens jubel.

Geir Gulliksen om världcupsvinsten:
— Jag trodde aldrig att detta skulle hända i min karriär. Jag har tävlat över hela världen och det finns ingen publik som den här. Banan var teknisk, rättvis och utmanande. Peter Lundström är en av de blivande stjärnbanbyggarna och GHS ska ha cred för att ge honom chansen.


— Vdl Groep Quatro är så atletisk även om han inte har oändligt med kapacitet. Han har ett otroligt självförtroende nu, han är tuff som en liten ponny. Men ibland gör han så som han gjorde på prisutdelningen idag, snurrar runt och drar iväg. I vanliga fall så tänker jag på det och är försiktig men idag var jag så entusiastisk så jag glömde mig och då hände olyckan men det var ingen fara.


Tomas Torgersen, tävlingsledare för GHS:
— Geir är förmodligen den som har varit här flest gånger efter mig själv.

Över 70000 har besökt Gothenburg Horse Show!