Emma Jönsson om hästhållning och tävlingsnerver

Trots sin unga ålder är Emma Jönsson en van tävlingsryttare – framförallt har hon ett avspänt förhållningssätt till både med- och motgångar.

Emma Jönsson har just anlänt till stallarna på Scandinavium tillsammans med den 12-årige valacken Donizetti 39. Hon ger ett sprudlande energiskt intryck när hon börjar göra i ordning Donni för en promenad.

– Jag brukar alltid gå en liten sväng med honom efter resorna, för att han ska slappna av både mentalt och fysiskt. 

För första gången rider Emma Jönsson på Scandinavium.

– Det har alltid varit en dröm att rida här, jag har ju suttit i publiken sedan jag var liten!

Tävlingsnerver verkar hon inte lida av.

– Man ska inte förstora upp tävlingarna. Själva tävlingsmomentet får inte bli så allvarligt! Det viktiga för mig är att behålla glädjen jag känner för det här –  jag älskar ju hästar och har också valt det som yrke.

Eventuella förluster hanterar hon med samma inställning.

–  Med hästar är det absolut vanligast att allt inte går perfekt. Det lär man sej med tiden och det får man räkna med. Motgångarna gör ju också att framgången blir extra härlig.

Uthållighet och vilja krävs för att man ska bli framgångsrik i ridsport, anser Emma.

–  Man måste hela tiden blicka framåt och lägga det dåliga resultatet bakom sig. Och även när det går bra kan man bara ha kvar känslan av framgång i någon vecka – sen måste man även då fokusera på nuet. För nästa tävling väntar bakom hörnet, med en oviss utgång.

Emma påpekar att ridsporten skiljer sig från annan typ av idrott.

– Det finns en stor utmaning med vår sport, som folk inte alltid tänker på  hästarna är levande djur, vilket innebär att vi möter en annorlunda typ av motgång. I annan idrott har du bara dig själv som du måste påverka. I vårt fall är det både oss själva och hästen.

–  Till exempel skadade sig en av mina hästar precis innan EM. Så man måste helt enkelt kunna hantera den situation man ställs inför, eftersom det inte spelar någon roll hur mycket man planerar. 

Att få hästen positivt inställd till sin uppgift tycker Emma är viktigt.

– Man inte tvinga ett djur att göra något, de måste vilja själva om det ska bli bra. Och jag tycker att hästar ska få vara hästar så mycket som möjligt.

Hon har individuellt utarbetad plan för varje häst. 

– Det tar minst ett år att rida in sig på en häst. Vissa behöver ridas ofta, andra mer sällan. Ett samspel krävs mellan häst och människa. Hästarna tycker också om och behöver rutiner. Mår de bra och behandlas på rätt sätt så bjuder de till det lilla extra – då har du hittat rätt träningsupplägg! 

Hon skrattar när hon försöker beskriva Donnis personlighet.

– Donni är som ett sto – han är upp och ned i humöret! Han kan vara lite osäker och trevande den första tiden på en ny tävlingsplats – men efter ett tag slappnar han av och då beter han sig som han äger hela stället!