Seger till Dufour och Atterupgaards Cassidy för andra gången i Scandinavium

Hon klarade det! Dufour fokuserade om och levererade en suverän ritt i FEI Dressage World Cup Freestyle till publikens jubel.

Göteborg är näst sista kvaltävlingen i FEI:s världscupserie för dressyren och årets upplaga bjuder på serieltvåan Benjamin Werndl och Danmarks bästa dressyrryttare Cathrine Dufour. Från kvalet gick endast 13 vidare då en ryttare hade en problematisk ritt i den stämningsfulla rena Scandinavium är. Kvalet bjöd på överraskningar  i form av extra bra ritter från svenska Sandra Dahlin och Ichi, femma individuellt, och Benjamin Werndl med Daily Mirror som satte personbästa i Grand Prix. Dessutom – förhandsfavoriten Atterupgaards Cassidy och Cathrine Dufour fick en snubbling och sen red hon fel väg, kanske för första gången. GP-seger till Daily Mirror och Benjamin lite oväntat.

Till dagens kür var därför spänningen på topp, Cathrine Dufour angelägen om att återta sin rätta plats och Benjamin Werndl sugen på 20 nya poäng som hjälp på vägen till en världscupfinalplats i Las Vegas i april. Första ekipage att få taket att lyfta var publikfavoriten Marc-Peter Spahn på vackre godkände och svenskägde Frieserhingsten Elias. Så mjuk och lydig, en härlig harmoni för ett ekipage med ett lite annorlunda rörelsemönster som är karakteristiskt för rasen, totalt 70,25 procent. Första svenska ekipage i arenan var Jeanna Högberg med sin ”Peikko” aka Duendecillo P, finskägd godkänd hingst, och de gjorde en fin avslutning i passage på sin sista medellinje. Jeanna klappade om sin gosse, totalt 71,86 procent.

Nästa svenska ekipage att göra entré var Natalie Oldfors med hennes Mickey M (SWB) en häst Natalie har utbildat från unghäståren och upp i Grand Prix. De gjorde en verkligt fin ritt och tog över ledningen på fina 72,55 procent. Pausen inleddes med en riktig Scandinavium-favorit – Di Lapponia T, det lilla svarta gummibollsstoet som rids av sin ägare Paulinda Friberg. Det var deras avskedritt och efter klassen avtackades 19-åriga Di Lapponia T i arenan. Innan dess gjorde de en sista dans tillsammans till sitt fina kürprogram med mängder av piaff och passage som är stoets signum. En och annan malör men åhh sådan fin avslutning, upp i ledning på över 74 procent.

När Fredric Wandres och Duke of Britain gjorde entré blev det poppigt värre med music från det glada 80-talet och synteran med ledmotiv från Pet Shop Boys. De hade en riktigt fin dag på jobbet och glänste inne på banan med ett härligt galoppprogram i takt till musiken. Och visst, längs sista medellinjen så rider Fredric upp i passage på en hand och hela Scandinavium klappar takten, magiskt och procenten sköt i höjden. Första över den magiska gränsen på 80 procent – 81,465 procent.

Skulle unga stjärnskottet ”Lottie” Fry på vackre Dark Legend kunna matcha det? Hon red till Coldplays musik och stråkar med stark takt i brittisk tradition. Det gick bra även om en svårighet med piaff-piruett i en övergång till galopppiruett gick i stå. Dark Legend var lite spänd men ack så kompetent, fina procent blev det på 81,03 procent.

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy är sexa på FEI:s världsrankning och möttes av Scandinaviums varmaste applåd. Deras program startar med en vacker röst som ljuder ”I am strong in love” och Cathrines kärlek till Cassidy är välkänd. Deras ritt visade en mycket fräsch och spänstig Cassidy som var så harmonisk och trygg som en häst kan bli, han njöt av rampljuset och visade oerhört taktmässig fint undersatt piaff. Galoppen var härligt bärig och byten i varje var så mjuka som om det var en egen gångart. Avslutning med piaffpiruetter och passage var stark, stödd av hela Scandinaviums taktfasta klappningar. När procenten kom upp på 85,7 procent fick Sandra Dahlin och Ichi det hett om öronen med alla applåder men klarade det verkligt bra men lite spänt blev det. Sandra behöll lugnet och de satte de flesta av sina rörelser på ett makalöst fint vis och Ichi riktigt lyste av stolthet när applåderna och poängen kom in på personbästa 79,845 procent – mer än fem procent bättre än det förra.  

Sist ut var då Benjamin Werndl och Daily Mirror, skulle de kunna slå Dufour och Cassidy? De har ett starkt program med hög svårighetsgrad och idag satte Daily Mirror inte en hov fel. Piaffen satt fint och taktmässigt till afrikanska trummor och Benjamin var mycket fokuserad. Deras starka slutlinje med piaffpiruetter och slutor i passage var oerhört mäktig och vacker. Vid sista halten sträckte Benjamin ut armarna i luften i en triumfgest efter att ha slängt tyglarna, totalt 86,170 procent och en andra plats.

Citat

Cathrine Dufour:
– Jag känner mig helt svensk när jag rider i Scandinavium, publiken är så fantastisk och det är ett enormt stöd. Jag var inte rädd för att göra den ökade traven men jag gav honom mer stöd idag för att göra honom tryggare.

 Fredric Wandres, trea med Duke of Britain:
– Jag har gjort ny musik och jag har valt den själv, den hade premiär på Olympia före jul. Det är Mikael Erdmann som arrangerat den så det är verkligt roligt att den fungerar fint.
– Jag och Duke of Britain gjorde entré i Grand Prix tillsammans så vi har ett speciellt förhållande, vi vill till Las Vegas.
– Scandinavium är en verkligt speciell tävling, du känner redan när du lastar av hästen här hur vänliga alla är. Det är helt speciellt.

 Benjamin Werndl och Daily Mirror:
– Jag hade ett genombrott med piaffen och jag är så otroligt glad för här har vi löst en del knutar. Jag är helt spänd på att prova det mer i framtiden, det är lite svårt att förklara för det är en lång historia. Jag vill både till Las Vegas och till Tokyo, jag har två hästar som kan.

 Anette Fransén Iacobeaus
– Det var toppsport, vi hade verkligen allt, den andra halvan var oerhört stark. Jag har sett Ichi sedan hon var en unghäst och Sandra har gjort ett fantastiskt arbete med henne. Speciellt efter att Ichi blivit rädd för kamerorna på kortsidan.

 Sandra Dahlin och Ichi:
– Ichi växer hela tiden, hon får allt mer förtroende för varje tävling vi gör.

 Tomas Torgersen, tävlingsledare:
– Vi hade sålt ut hela Scandinavium och det är så roligt att se nya ryttare göra Scandinavium för första gången. Jag hoppas vi kan välkomna dem tillbaka till världscupfinalen nästa år här i Göteborg.

Länk Grand Prix resultat

https://www.longinestiming.com/equestrian/2020/gothenburg-horse-show-gothenburg/resultlist_D03.html

Länk Grand Prix kür resultat

https://www.longinestiming.com/equestrian/2020/gothenburg-horse-show-gothenburg/resultlist_D04.html

Rankning i västeuropeiska ligan före Göteborg

https://data.fei.org/Ranking/Search.aspx?rankingCode=D_WC&nfGroup=5001

Foto: Kim Lundin