Unga svenska hästar inviger årets tävlingar

Först ut på Scandinavium på Gothenburg Horse Show 2018 var den spännande unghästtävlingen Swedish Warmblood Trophy som lanserades förra året. Där möts unga svenska hästar i hoppning och i dressyr. De svenskfödda hästarna får visa upp sig inför en internationell publik och kanske är det en framtida topphäst som publiken får se.

Först ut var hoppning för femåringar där 16 stycken som via förra årets kvaltävlingar tagit sin biljett till dagens tävling. Marco Kutcher och Henrik Ankarkrona delade ut stilpoäng för ridbarhet och hoppegenskaper när de 16 unga hästarna tog sig runt banan på tio hinder med höjden 1,10 meter. De tre högst bedömda hästarna gick sedan till omhoppning på tid. Efter en sammanlagd bedömning korades så de tre främst placerade:

  1. Trezeguet (SWB), Marianne Hansson
  2. Wyclef Jean (SWB), Dennis Johansson
  3. La Petite Fleur, Charlotte Röhfors

Dessa hästar fick också inleda med årets tävlingar första ärevarv!

Nästa klass var sex-åriga hästar och här var 15 ekipage kvalificerade. Dessa red en grundomgång på en bana med hinder på 1,25 m. Sex stycken var felfria och fick komma in till omhoppning. Där knep till slut Matilda Pettersson på Herta Beata (SWB) segern tätt följd av Joel Andersson på Thelma Hästak (SWB) och på tredje plats Robin Ingvarsson på hästen Luxor (SWB). 

Med i dagens bana fanns bland annat ett hinder från Chalmers tekniska högskola. Det är tredje året som Chalmershindret är med på Gothenburg Horse Show och i år mättes tyngden vid avstamp innan och landning efter hindret. Dessa fakta tillsammans med tidigare års mätningar kan bli viktiga faktorer i avelsarbetet framöver.

I dressyren var det tre årsklasser hästar som deltog. De tre domarna Peter Storr, Wiveca Schenholm och Jan-Ove Olsson gav gemensamma betyg för hästarnas gångarter liksom teknik och uttryck. Dessa slogs ihop och blev helhetsintryck som angavs i procenttal.  Först ut var fem-åringarna som visades upp i ett program till musik. Efter väl genomförda program kunde segraren koras och på sin födelsedag tog Jacob Norby Sörensen på hingsten Conde Nord hem segern på 80,4 %. På delad andraplats kom Johanna Pettersson på Zitat (SWB) och Madelene Engelke på Shizeido Gj (SWB) båda med poängen 77,8%.

Svårighetsgraden ökade när sexåringar kom in på arenan. I deras litet längre program fanns också förvänd galopp och bakdelsvändning med. Segrare där med hela 80,6 % var stoet Hera (1) (SWB) med Yvonne Österholm. På andra plats Hilus MHB (SWB) med Mikaela Alderin-Danielsson, 78,2 % och trea med 74, 8 %blev Zumba (SWB) med Maria von Essen i sadeln.

Sist ut den första kvällen var sex stycken sju-åriga hästar som genomförde sina dressyrprogram där svårighetsgraden ökat ytterligare med bland annat galoppombyten. 

I dagens sista ärevarv fick de tre främst placerade rida. 

  1. Romerna (SWB), Martin Ågewall, 85,8 %
  2. Zwingfly (SWB), Johanna Dubboje, 79,0 %
  3. Tiger G (SWB), Karin Oljemark, 78,6 %