Dreamboy tävlar i Sverigeponnyn för femte gången

En rutinerad läromästare med ett stort hjärta. Så beskrivs den 23-årige valacken Dreamboy, som nu gör sitt femte år på Göteborg Horse Show i tävlingen Sverigeponnyn (tidigare GP-ponnyn).

En rutinerad läromästare med ett stort hjärta. Så beskrivs den 23-årige valacken Dreamboy, som nu gör sitt femte år på Göteborg Horse Show.

– Dreamboy har en fantastisk personlighet! Han är enormt snäll samtidigt som han har en stor kapacitet, säger ägaren Lena Berggren-Wenderyd, som är tränare till yrket.

Dreamboy, född -95, kom till Sverige från Tyskland som treåring. Familjen Berggren-Wenderyd köpte honom för tio år sedan. 

– Vi skaffade honom till dottern, som då var 11 år. Tre år senare hade hon blivit för lång, men då hade vi inte hjärta att sälja honom! Istället har vänner till min dotter och mina elever fått tävla honom. Det är väldigt roligt att nya tjejer får lära sig rida på Dreamboy.

Den vänlige valacken har deltagit i SM flera gånger tillsammans med olika ryttare. Han är en häst som gör skäl för sitt namn – lätt att hantera och snäll mot andra hästar.

– Dreamboy är välriden och välskolad – men han kräver ridning. Han galopperar som en stor häst och man måste kunna rida för att klara av honom. Men när ryttaren väl har kommit tillräckligt långt och får det att funka – då ger han 110% tillbaka.

I år rids Dreamboy i Sverigeponnyn (tidigare kallad GP-ponnyn) av Fanny Hedin, 12 år.

– Jag har verkligen lärt mig mycket sedan jag började rida honom för ett halvår sedan, berättar hon. Han har gett mig större självförtroende – för när jag gör rätt, gör Dreamboy rätt. Han ställer alltid upp och han älskar att tävla lika mycket som jag!

En positiv inställning och en väldig kelighet utmärker denna drömhäst, enligt Fanny. Hennes mamma Nina Hedin instämmer.

– När Dreamboy är glad eller förväntansfull så har han en helt egen vana – han viftar på överläppen! Men han gör inget gratis, i början flög Fanny till och med av en gång när galoppen blev för stor. Men nu har hon lärt sig. Ägarna har gett Dreamboy smeknamnet ”Professorn” – för han kan precis allt!


Skribent: Anna Hammarbäck

Dreamboy och Fanny Hedin