MOUNTED GAMES

Mounted Games firar 30 år på Gothenburg Horse Show 

I år är det 30 år sedan Mounted Games eller gymkhana som det tidigare hette, för första gången var med och tävlade på Gothenburg Horse Show. Då som nu är det full fart som gäller för den publikfriande sporten.  

– Det har hänt en hel del genom åren, första året var fjordhästar med och tävlade och det var liveband inne på arenan, berättar Cecilia Adolfsson som tävlat i Scandinavium sedan år 2000.  

Mounted Games kan enkelt beskrivas som stafettlekar till häst. Sporten som kom till Sverige i slutet av 80-talet har sedan dess spridit sig och totalt finns det upp till femton aktiva lag i Sverige idag. Det finns många olika grenar med olika svårighetsgrad, men under Scandinaviumtävlingarna är det fokus på lite enklare grenar som publiken lätt kan förstå. 

– På Scandinavium kör vi grenar där alla lätt kan hänga med och förstå sig på. Vi vill visa att gymkhana består av det ultimata samarbetet mellan häst och ryttare. Det är ett lagspel där  ekipagen kompletterar upp varandra. Det är fart och fläkt och mycket spänning i luften eftersom  det kan vända så fort. Man kan ligga sist i en gren för att sedan vinna nästa. Alla stöttar varandra och man tänker som ett lag, säger Cecilia Adolfsson. 

På Scandinavium arrangeras en så kallad inbjudningstävling med totalt fyra lag. Utöver ett svenskt lag är det två brittiska och ett irländskt som kommer. Runt om i världen är det över 20 nationer som aktivt utövar sporten och trycket på att få en inbjudan till Gothenburg Horse Show tävling är högt. 

– Alla vill verkligen komma till Scandinavium, det är en stor grej att få komma hit och tävla. Arenan och atmosfären från publiken är fantastisk, menar Cecilia Adolfsson. 

En bra gymkhanahäst är snabb, vändbar, lyhörd har bra bromsar och tycker det är kul att tävla. De allra flesta älskar det, men de måste ha ett coolt sinne, så att de inte stressar upp sig. Många av ryttarna tävlar även i både dressyr och hoppning, de flesta gymkhanahästarna är väldigt allsidiga.  

Cecilia Adolfssons bästa minne från tävlingarna är då Sveriges lag vann 2008. Det var en av de jämnaste tävlingarna någonsin. Inför sista grenen var det helt öppet vilket lag som skulle vinna då ett halvt poäng skilde mellan ettan och tvåan och ytterligare ett halvt mellan tvåan och trean. I år tror hon att det kommer bli oerhört jämnt igen: 

– Det kommer bli en väldigt jämn tävling i år då det är fyra väldigt bra lag som kommer tävla, men Sveriges ryttare är väldigt rutinerade och kommer satsa fullt ut. 

Se Mounted Games under Gothenburg Horse Show 2018
- Onsdag 
- Lördag Dag
- Söndag
KÖP BILJETTER HÄR