Mental träning för hästen- ett framgångsrecept

Hon är känd för att rida sina dressyrhästar bland eld och skriande motorcyklar. Hon är på god väg att slå sig in i dressyrlandslaget. I februari kommer Sveriges nya stjärnskott Anna Blomgren tillsammans med sin man Will Rogers att bjuda på en actionfylld show under Gothenburg Horse Show

– Vi ser så mycket fram emot att komma till Gothenburg Horse Show. Har hört att det är en fantastisk publik och en otrolig stämning, säger Anna glatt.

Foto: Privat

Anna Blomgren startade sin karriär hos Louise ”Lussan” Nathorst innan hon sökte sig vidare ut i Europa. Hon var bland annat på Blue Hors under fyra år för att därefter arbeta med Andreas Helgstrand medan han startade upp det numera välkända Helgstrand Dressage.

– Det var en häftig resa att se allt växa fram från början. Jag fick chans till att rida unghäst VM och fortsätta att tävla på Grand Prix nivå. Men jag kände att jag ville ha mer tid för varje häst och sökte mig till Holland för att kunna starta eget, berättar Anna.

Väl i Holland mötte hon sin man, australienske Will Rogers, som höll på med bland annat frihetsdressyr. Hon blev intresserad av sättet han arbetade med hästarna, tyckte det var intelligent träning- träning som i mångt och mycket fokuserade på hästens mentala tillstånd.

Idag har Anna och hennes man precis flyttat till Tyskland för att bygga upp ett företag som kan fokusera på helheten. Målet är att kunna erbjuda en verksamhet som har alltifrån unghästar till hästar som går Grand Prix.

– Vi behövde mer plats och mer natur. Nu har vi chansen att skapa vår egen kultur i alltifrån handhavandet av hästen till själva ridningen. Det är oerhört viktigt att alla hästar får en bra start i livet, och hos oss ska man kunna komma och göra det mesta. Träna, lämna sin häst för inridning, utbildning eller om man har något annat problem man vill ha hjälp med.

Tillsammans med sin man håller Anna i shower och clinics där de arbetar med mental träning för hästar. Fokus ligger på att få hästarna att förstå att vissa miljöer eller föremål inte är farliga. Mycket handlar om att skapa ett förtroende med sin häst, där ett nytt tankesätt hjälper ryttaren att förstå hur hästar fungerar.

– Under Gothenburg Horse Show kommer vi att ha varsin show och en gemensam clinic. På clinicen kommer vi berätta och visa lite av vårt träningssystem. Tanken är att publiken ska få med sig några verktyg hem som de kan applicera på sin träning tillsammans med sina hästar. Vi kommer bland annat visa upp en, för en dressyrhäst, något extrem miljö men visa att det inte är något farligt. Mental träning för häst helt enkelt.

Foto: FabFoto /Roy Fabricious

Foto: FabFoto /Roy Fabricious

Anna utlovar att publiken inte kommer att bli besviken då showerna kommer innehålla en hel del action, bland annat utlovas högklassig dressyr under extrema omständigheter. Will Rogers utlovar också stuntnummer som brukar vara uppskattade.

– Publiken kommer inte att ha långtråkigt, det garanterar jag, skrattar Anna glatt.

För att veta mer om Anna Blomgren och Will Rogers samt se klipp från deras tidigare clinics följ @annadressage_by_annablomberg på Instagram

Se Anna Blomgren och Will Rogers under GHS 2018
- Torsdag Dag - Clinic med Anna Blomgren och Will Rogers
- Fredag Kväll - Show med Anna Blomgren
- Lördag Dag - Show med Will Rogers

KÖP BILJETTER HÄR