Sofia Farmans tre framtidshopp redo för finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar!

Redan när Sofia Farman tog hem både segern och andraplatsen i Breeders Trophy under SWB Equestrian Horse Weeks på Flyinge var ett kvalrekord nära. Nu är det klart att Sofia även har med en tredje häst i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar i Scandinavium.


Foto: Roland Thunholm

I höstas gick det andra kvalet av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar av stapeln under Breeders Trophy på Equestrian Weeks på Flyinge.

I sexårschampionatet var Sofia Farman den enda som gick till omhoppningen med sina två hästar, Copernicus och Ulla Bella Hästak, och därmed kvalade hon även in båda hästarna till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar i Scandinavium.

När finalisten från Champion of the Youngsters Sissela Smith med Daiquiri CC lämnade återbud gick finalplatsen till Sofia Farman med Contadour, som kvalar in på deras sjätteplats de tog i Champion of the Youngsters.

För den nya förmågan Contadour blir det en bra erfarenhet att tävla i den mäktiga arenan Scandinavium.

– ”Ulla Bella och Copernicus har jag ridit sedan de var fyra år och båda har gått i Scandinavium tidigare. Vår nya förmåga Contadour, inköpt i somras, är inte lika rutinerad men har väldigt bra mentalitet och inställning. Vi startade vintersäsongen en månad tidigare för att göra alla tre hästarna redo inför finalen och som sista förberedelse kommer vi starta dem i Borås v.6. Det ligger bra i tiden och alla tre får en bra chans att komma igång inför Scandinavium.” säger Sofia.

Enligt regelverket för Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar kan ryttare endast rida en häst i finalen under Gothenburg Horse Show. Eftersom finalplatsen tillhör hästen kan en annan ryttare rida hästen i finalen, Sofia har därmed hittat två andra ryttare till två av hennes tre hästar.

—”Copernicus som kommer jag själv att rida. Shane Carey kommer att rida Ulla Bella Hästak och Linnéa Ericsson-Carey kommer att rida Contadour. Det känns jätteroligt att jag har hittat två så bra ryttare till mina hästar, det kommer att bli så spännande att följa.” berättar Sofia.

Sofia Farman ser fram emot finalen och menar att det är fantastiskt att Lövsta Future Challenge även gör det möjligt för uppfödare att få se sina uppfödningar tävla i Scandinavium.

—”Tack vare Lövsta Future Challenges generösa satsning att bjuda med uppfödarna så tror jag alla uppfödare till våra hästar kommer att passa på att se sina uppfödningar i Scandinavium. Det är ett fantastiskt tillfälle för sporten att kunna ge tillbaka.” säger Sofia.

Finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar går under Gothenburg Horse Show och rids i två kvalklasser, 1.30 respektive 1.35, med en avslutande 1.40 final under söndagen. De elva svenska sjuåriga talangerna får chansen att mäta sig mot internationella förmågor på en arena som ger värdefull rutin på vägen mot Grand Prix-nivå.

Fakta:

Lövsta Future Challenge erbjuder tillsammans med Gothenburg Horse Show och Svenska Ridsportförbundet ett fullskaligt koncept för Unga Hästar.

I Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar har 6-åriga hästar möjligheten att via två kvaltävlingar kvalificera sig till slutfinalen av Lövsta Future Challenge Unga Hästar under Gothenburg Horse Show. Det första kvalet går under Champion of the Youngsters och det andra under Breeders Trophy i Flyinge.

Finalisterna från respektive kvaltävling får i finalen under Gothenburg Horse Show tävla mot 10 internationella sjuåriga hästar som bjuds in.

 
Fakta hästar:

Copernicus (SWB valack f -13 e Camaro M-Cortus, uppf Peter Lindgren, äg Farman Showjumpers AB, Royne Zetterman AB)

Ulla Bella Hästak (SWB sto f -13 e Bonaparte Z-Dirco Hästak, uppf Hästak AB, äg Farman Showjumpers AB)

Contadour (SWB valack f -13 e Cosmeo-Cortus, uppf Lina Andersson, äg Farman Showjumpers AB, Royne Zetterman AB)