Sofia Björserud rider egna uppfödningen Cardigan i drömarenan Scandinavium

Sofia Björserud är både ryttare och uppfödare till den lovande Cardento sonen Cardigan. För Gothenburg Horse Show berättar hon om vägen till Scandinavium och hur den kantats av prövningar och tålamod men framförallt glädje och kärlek till en häst med stor personlighet och mycket vilja. Målet är tydligt: Till Scandinavium kommer de för att vinna!

En tidig februaridag för 7 år sedan föddes ett litet hingstföl i beridaren Sofia Björseruds stall hemma på familjegården. Den tidiga födseln och kylan från den svenska vintern gav det lilla fölet en tuff start på livet och för att hjälpa honom hålla värmen klädde Sofia honom i en randig yllecardigan (vilken senare också gav honom namnet; Cardigan). ”Sötchocken” var total och det lilla fölet vann omedelbart både Sofias och hennes familjs hjärtan.  Men skenet skulle visa sig bedra: ”Han var så söt i sin ylletröja… men sen var han nog det tokigaste fölet vi har haft på gården. Han sprang mest på bakbenen och var allmänt svårhanterlig” minns Sofia med ett skratt.

Foto: Angelica Askengren 

Idag har Cardigan dock både växt ur både sin ylletröja och coolat ner sig betydligt, men det har tagit tid. Efter att som 3‐åring varit på väg att vända över med bakbenen vid en löshoppning insåg Sofia nämligen att Cardigan skulle behöva lite extra tid att växa i sin kropp och hon bestämde sig därför för att inte matcha honom mot något av de tidiga årgångs championaten. Något hon idag, när hon ser resultatet av sitt beslut, är mycket glad över.

Som 6‐åring har Cardigan nämligen blommat ut totalt och verkligen visat att han hör hemma i de stora sammanhangen med en finalplats i Falsterbo, en tredjeplacering i Breeders och nu härnäst en start i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar.
Idag är Cardigan en kvick och snabbtänkt hopphäst med stor potential och väldigt register i galoppen. ”Han är en modern häst som är ”scoopig” när han behöver” säger Sofia om sin uppfödning och tävlingskamrat.

Till Gothenburg Horse Show bekräftar Sofia att flertalet spekulanter hört av sig på sistone men ryttarinnan har varit fast besluten om att hon och Cardigan ska rida Scandinavium tillsammans:”Scandinavium är ju väldigt speciellt att få rida
i. Nästan lite hemmaarena för mig som bor en timme därifrån. Så där har man ju suttit och kollat på idolerna hela sitt liv och drömt om att få rida in på banan.”

Sofia har varit nära sin dröm många gånger, med bland annat en reservplats som Young Rider, men aldrig nått hela vägen fram. Därför kände hon att hon bara måste ta chansen nu när hon och Cardigan faktiskt kvalat in. På frågan vad målet är svara hon utan att tveka en sekund: ”Målet är ju självklart att vinna för det är ju en tävling, men det är fortfarande unga hästar och denna tävling är inte slutmålet utan förhoppningsvis början på en fin karriär!"

Med det sagt hoppas hon naturligtvis också på att få ut så mycket som möjligt erfarenhetsmässigt för både sig själv och Cardigan.

Kort fakta
Ålder: 33
Sofias meriter: Vunnit 5‐års Championat i Flyinge med Cardigans bror, vunnit flertalet 150 hoppningar, medlem i svenska junior samt Young Rider Landslaget, jobbat som beridare i Kina via VDL samt i Tyskland på Stall Magdalenenhof som hon fortfarande samarbetar med. Klubb: Trollhättans Sportryttare
Häst: Cardigan
Stamtavla: Fader: Cardento Moder: Olga Morfar: Jupilot
Ägare: Sofia Björserud
Uppfödare: Sofia Björserud