En av Sveriges mest lovande hopphingstar kommer till Gothenburg Horse Show tillsammans med Jens Fredricson

Jens Fredricson är på hugget. Med flera lovande unghästar i stallet är återkomsten till den absoluta toppen inom räckhåll. En av de starkast lysande stjärnorna i stallet just nu heter Cayenne de Clarence och tillsammans har ekipaget kvalificerat sig till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar. Gothenburg Horse Show har träffat Jens för att ta tempen på ekipaget såhär ett par veckor innan start.

22 år har gått sedan Jens Fredricson red sin första världscupfinal i Göteborg (1997). Sedan dess har han haft en fantastisk tävlingskarriär med bland annat flertalet SM guld, placeringar i världscupen, EM brons i lag och fina OS resultat från London 2012 med Lunatic. Därtill har han under många år varit en viktig pusselbit i utvecklingen av svensk ridsport genom sitt arbete med både ryttare och hästar på Riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge.

Även om det i nuläget inte finns någon världscupshäst i Jens stall, råder det absolut ingen brist på kandidater. I helgens genrep i Flyinge visade Lövsta hingsten och Baloubet du Rouet sonen Cayenne de Clarence högform och Jens är övertygad om att det är en häst för framtiden. Med en stabil runda, ett test mot klockan och enbart 4a fel i 140 debuten är Jens mycket nöjd med hingsten och känner sig mer än redo för starten i Göteborg som kommer bli hingstens första arenaupplevelse. För en del hästar kan arenamiljön blir överväldigande, men när det kommer till Cayenne de Clarence är Jens inte orolig: ”Han är cool så det är inget bekymmer för honom. Han är inte rädd för någonting. Jag tror bara han kommer bli bättre av det.”  

Cayenne de Clarence har funnits i Jens stall sedan han köptes in som 4-­‐åring av Lövsta Stuteri. 2017 small det till och Cayenne de Clarence visade att han var en häst för framtiden med både en tredje placering i Falsterbo och seger i SWB Stallion Trophy. 2018 fortsatte i samma takt med hela 6 felfria rundor under Sunshine Tour och ännu en gång seger i SWB Stallion Trophy i Flyinge vilket också kvalificerade ekipaget till Göteborg.  

Med den legendariska hingsten Baloubet du Rouet som far (som för övrigt är en av de hästar som är nominerade till att väljas in i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame) har Cayenne de Clarence mycket att brås på. ”Han är löjligt likt sin far och det är ju inget man behöver skämmas för direkt” säger Jens med ett skratt. Men även om likheterna med den legendariska hingsten på många sätt är slående har Cayenne de Clarence om man får tro Jens inte ärvt sin fars kärva temperament, utan är istället både lätt och trevlig att ha att göra med: ”Det är en väldigt sympatisk häst. Samarbetsvillig och sådär, så han är nog lite enklare kanske att ha att göra med än Baloubet. Han är en väldigt trevlig individ.”.

För att förbereda Cayenne de Clarence för både Göteborg och framtiden jobbar Jens mycket med gymnastisering och rakriktning till vardags. Och trots att han har flertalet ridhus och utebanor till sitt förfogade föredrar Jens naturen som träningsplats: ” Jag rider ju väldigt mycket ute. I skog och mark. Och tränar väldigt mycket utomhus, oavsett ifall det regnar eller inte. Jag tror att det är bra. Det stärker de unga hästarna och det ger en bra framåtbjudning. ” . Kring de långsiktiga målen för Cayenne de Clarence säger Jens: ”Jag tror att det här är en häst för de riktigt stora klasserna. Han har väldigt stor kapacitet. Jag tror att det är en häst som kommer att gå hela vägen i sporten så att säga ”.  

En tävling som Lövsta Future Challenge betyder enligt Jens mycket för att nå just dit, till toppen. Men det är inte själva resultatet som är avgörande enligt Jens, utan prestationen: “När man jobbar med unghästarna ska man titta på prestationen hela tiden. De kan göra en fantastisk prestation, tappa koncentrationen på ett hinder få ett nerslag men du gör ett jätte bra och utvecklande runda för hästens framtid”.

Avslutningsvis beskriver Jens Lövsta Future Challenge och finalerna i Göteborg som en mycket betydelsefull satsning för svensk ridsport:

”Jag tycker den betyder väldigt mycket. Inte bara för hästarna utan även för ryttarna. Att ryttare kommer ut i den här miljön, träffar nya människor, får visa sina hästar och får väldigt bra förutsättningar och man får vara med och följa Worldcupfinalen till exempel. Jag tror att det betyder så mycket både för uppfödarna, hästägarna, ryttarna och självklart hästarna. Så jag tycker att det är en fantastisk satsning. ”

Vi önskar Jens och Cayenne de Clarence stort lycka till i Scandinavium!

Kort fakta :
Ålder: 51
Jens meriter: red sin första världscupfinal i Göteborg 1997, flertalet SM-guld, placeringar i världscupen, EM-brons i lag samt deltog i OS 2012
Klubb: Flyinge HSK
Häst: Cayenne de Clarence
Stamtavla: Fader:Baloubet du Rouet, Moder: Lipton de Roye, Morfar: Alfa d'Elle
Ägare: Lövsta Stuteri AB
Uppfödare: Rene Marcotte