Bruce Goodin och ESC Chacco Blue

Vardagsliv och allsidig träning - så förbereder sig ESC Chacco Blue JR för Gothenburg Horse Show

Ryttarbyten, stora arenor och högljudd publik är inget som berör ESC Chacco Blue JR. Gothenburg Horse Show har träffat Sarah Bork som ägt valacken sedan han ropades hem vid Swedish Select Horse Sale i Flyinge för fyra år sedan.

Det är med stor värme och kärlek i rösten som Sarah beskriver sin häst ESC Chacco Blue JR som tillsammans med Amanda Ericsson kvalificerat sig för finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Sedan Amanda styrde riktning mot Holland i november förra året tävlas ESC Chacco Blue JR av ingen mindre än fyrfaldiga OS-ryttaren Bruce Goodin från Nya Zeeland som åter är baserad i Sverige. Tillsammans gör Chacco (som han kallas), Bruce och Sarah sig nu redo för starten i Gothenburg Horse Show. 

När det inte står tävling på schemat lever nämligen Chacco ett väldigt vardagligt liv hemma i det lilla familjestallet i Bjäre, Skåne. Något som verkar passa honom bra enligt Sarah.

Två gånger i veckan kommer Bruce för att rida Chacco. Resterande dagar rids han av Sarah själv. ”Det är kanske inte ett så vanligt upplägg för en tävlingshäst på den här nivån, men det funkar väldigt bra för oss!” berättar Sarah. ”Bruce hoppar och rider markarbete och jag rider för dressyrtränare, på marken eller ute in naturen” fortsätter hon.

Just mångsidighet i träningen är något som Sarah tror varit viktigt för Chacco som på grund av sin storlek, men också personlighet behöver mycket träning. ”Chacco är en väldigt speciell häst. Stor och snäll men med en lite räv bakom örat. Han älskar att arbeta och vill gärna göra rätt och blir väldigt frustrerad om han inte förstår eller river ett hinder. Trots sin storlek är han mycket känslig, har en stor ridbarhet och gör allt för sin ryttare.”

Innan Bruce tog över tävlandet hade Chacco enbart ridit av tjejer så Sarah undrade lite hur det skulle gå när han nu skulle få en lång man på ryggen. Men ryttarbytet har verkligen gått smidigt och trots att Bruce bara ridit Chacco sedan i november verkar det som om de två verkligen hittat varandra: ”Det är fantastiskt att se dem tillsammans. Chacco litar verkligen på Bruce och det märks att han tycker mycket om honom” berättar Sarah.

I nya sammanhang är Chacco coollugn och när han som 6-­‐åring tävlade i Göteborg fick han ofta ta täten och visa de andra unghästarna in i arenan. Sedan fjolårets start i SWB Trophy har Chacco fått ytterligare rutin i internationella sammanhang via Zangersheide Spring Tour i Lanakan, Belgien där han fick gå mot klockan och placerade sig i hela 3 utav 6 starter.

”Som hästägare är jag väldigt stolt över Chacco. Det är spännande att följa hans utveckling och jag ser fram emot att se hur långt han kan gå. Det känns som han har mycket kvar att visa.” avslutar Sarah.

Kortfakta
Namn: Bruce Goodin
Ålder: 49
Bruce meriter: fyrfaldig OS ryttare, VM med mera
Häst: ESC Chacco Blue JR
Stamtavla: Far: Chacco Blue Moder: Ecstacy C.E. Morfar: Radiator
Ägare: Jeff och Sarah Bork
Uppfödare: Elise Fredriksson och Carl Walter Fox (som också han deltagit i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar)

Vi önskar ESC Chacco Blue JR och hela hans team stort lycka till under finalhelgen.

 Läs mer om Lövsta Future Challenge här.