Ecoestrian

För femte året i rad tar det smarta ”hållbarhets-hindret”, Ecoestrian, plats i Scandinavium under Gothenburg Horse Show och denna gång går det i Denimens tecken!

Vi har utvecklat idén och konceptet med återvunnen textil vidare. Det helt nya och fräscha med årets hinder är att bommarna, som är gjorda av återvinningspapper, är klädda med överdrag av återvunnet jeans tyg i olika nyanser. Bommarna är färgade i klassiska kontrasterande fält – helt i denim. I kombination med de nya bommarna har vi ”Ecoestrian”-grinden av återvunna gråa militärhästfiltar. Hela grinden är en återvinning i sig, då den skapades redan till ”vinnar-hindret” i Lövsta Future Challenge tävlingen för fyra år sedan. Infångarna tillverkades av återvinningspapp och trä till förra årets GHS hinder och passar mycket bra att återanvända även i år – då texterna på dessa land annat handlar om just återvinning av textil.

Som tidigare år är det forskarna Maria Sundin, Kristina Snuttan Sundell och Angela Wulff vid Göteborgs Universitet som stått bakom idéer och vidareutveckling av hindret till sin nya form. Och även i år stöttade såväl Got Event och Lövsta Future Challenge som Svenska Ridsportförbundet tankarna och även banbyggare, Peter Lundström, tyckte hindret lät spännande.  

En ny samarbetspartner hittade Ecoestrian i Anna Altner på Loop factory AB, som tillsammans med designer Lill O. Sjöberg och Mikael Jonsson har tillverkat och gjort slutdesignen av papp- och träbommarna klädda med denim-tyg – alltigenom gjorda av återvunnet material. Det slutliga sy-arbetet gjordes av herrskräddare Gundi Bohlin i Hedefors, som inte är rädd för att hoppa på nya och ”tokiga” uppdrag.

Med Ecoestrian-hindren vill vi slå ett slag för återvinning på alla nivåer. Ridsporten är en materialsport som kännetecknas av hög konsumtion. Om vi kan visa på olika möjligheter och få upp intresset för att använda mer återvinningsmaterial inom ridsporten är mycket vunnet.

–  Vår tanke med hindret är inte bara att det rent faktiskt skall vara tillverkat av återvunna material utan också att det skall ”utstråla” återvinning – det skall signalera och inspirera ryttare och publik att man lätt kan göra mycket mer!