Tystnad och koncentration råder vid arenans framridning

Ekipagen galopperar förbi i en jämn ström. Ryttarna har hela sin uppmärksamhet riktad på hästarna. Tystnad och koncentration präglar atmosfären vid framridningen. Här sker de allra sista förberedelserna innan det är dags att rida in på tävlingsarenan.

Åtta funktionärer finns på plats vid framridningen från tidig morgon till sen kväll. De ställer fram hinder och annan utrustning och ser till att underlaget är renmockat. Elisabeth Hedén är chef för gruppen.

– Vi bygger hinder och ställer ut dressyrstaket, efter instruktion av två FEI stewards. De finns här för att övervaka att regelverken följs och att utrustningen, som till exempel senskydden, sitter rätt. Hindren ska stå färdiga en timme innan klasserna börjar, därefter är det ryttarnas egna hästskötare som höjer och sänker dom.

– Antalet ekipage som rider fram samtidigt är obegränsat. Men det har aldrig skett några olyckor här – ryttarna är gamla rävar, de känner varandra väldigt väl och samspelar fint!

Elisabeth har varit funktionär på nästan alla tävlingar sedan Gothenburg Horse Show startade 1977.

– Vi är samma goa gäng som arbetar ihop år efter år!

Daniel Svensson, tränare och lärare på Strömsholms ridskola, anländer i sällskap med sin adept Matilda Pettersson på Head over Hills. Matilda ska börja förbereda hästen inför kvällens hoppklass.

– Framridningen är till för att gymnastisera hästen och göra den redo för att tävla, förklarar Daniel Svensson. Man känner lite på dagsformen. Exakt vilka övningar man gör beror helt på den häst man rider. 

– Här på Gothenburg Horse Show är framridningsytan rymlig. Utomlands kan så många som 12-15 ryttare vara hänvisade till ett litet tält! Vilket kan vara en utmaning, eftersom folk är olika lätta att samarbeta med. Ibland får man ta sin plats när någon ryttare vill äga hindret! Men oftast går det bra.Vi läser av varandra för att inte rida på varandra.

I anslutning till framridningen finns även en mindre paddock, där man kan longera sin häst. Här pågår också aktivitet – danska Benedikte Rie Truelsen, 18 år, promenerar med sitt tolvåriga sto Cassina Z.

– Vi deltog i Young Rider i förmiddags och nu går jag med henne en stund för att hålla hennes ben igång.På framridningen har jag annars alltid med min tränare. Vi planerar ritten tillsammans, sen börjar jag värma upp i trav och galopp. Efter uppvärmningen hoppar vi några lägre hinder, runt 50-60 cm.

– Folk är väldigt vänliga mot varandra här, speciellt vi youngriders - vi kommer ju från olika länder och vi måste visa varandra respekt!

Skribent: Anna Hammarbäck

Fotograf: Tommy Holl