The home of the World Cup

Världscupen i hoppning är alltid en av höjdpunkterna för GHS entusiastiska publik. År efter år återkommer världens bästa ryttare för att göra upp om de åtråvärda världscuppoängen. Vad få vet är att det var GHS som startade upp världscupsserien redan 1979.

Gothenburg Horse Show är unikt i Sverige med att leverera absolut toppsport år efter år. Som enda evenemang i Sverige får de gång på gång förtroendet att arrangera världscupkval eller dubbla världscupsfinaler från det internationella ridsportförbundet, FEI. Allting hade sin början i Göteborg 1979.

– Det var Pehr G. Gyllenhammar tillsammans med några till som kom på idén med en internationell stortävling i ridsport i Scandinavium. Slutligen var det Clarebergs Ridklubb och Scandinavium som stod som arrangör för den allra första Gothenburg Horse Show 1977. Redan 1979 startade världscupen i hoppning och den allra första finalen hölls  i Göteborg, berättar Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show. 

På den tiden fanns det inga mobila boxar att hyra, inget hindermaterial och framförallt inget färdigt koncept. Allt byggdes och bildades från scratch. Men redan -77 lades tonvikten på det som idag är något av GHS signum, nämligen blomsterarrangemangen. Än idag är GHS kända för sina fantastiska kreationer när det kommer till blommor och utsmyckning av arenan.

– Avgörande för att FEI skulle kunna starta en världscupserie var att Volvo gick in som huvudsponsor. Men det var också därför Göteborg blev en bas för hela serien och att vi än idag är starkt förknippade med världscupen och årliga kval eller finaler, menar Tomas. 

En världscup i dressyr följde snart efter och den startades upp av Eric Lette 1987. Han arbetade hårt för att få in küren i dressyrvärlden. GHS hade redan gått i bräschen för detta då de haft dressyruppvisningar där ryttarna red till musik som varit mycket uppskattade. En höjdpunkt genom åren var när Louise, ”Lussan”, Nathorst  vann världscupfinalen på hemmaplan med sin Walk on Top 1998.

2018 kommer åtta svenska hoppryttare få chans att plocka världscuppoäng i Scandinavium. Förbundskapten Henrik Ankarcrona håller som bäst på att fundera vilka som ska få chansen att tävla mot Europas toppelit.

Välkommen till Gothenburg Horse Show- the home of the World Cup

Köp din biljett till Sveriges bästa ridsportevenemang här