Trycket på inverkanscupen Sverigeponnyn med final i Scandinavium var stort under premiären 2017. Därför har Gothenburg Horse Show och Svenska Ridsportförbundet i samråd beslutat att utöka antalet kval från sex till tolv stycken. I år välkomnar vi även Leksands Knäckebröd som samarbetspartner till Sverigeponnyn.

Cupen är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av GP-Ponnyn/Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och precis som förra året får man bara delta i ett kval med en ponny.

En förändring från förra året är att det inte går vidare fem ekipage från varje kvaltävling till semifinalen under Gothenburg Horse Show. Istället blir antalet kvalande från respektive kval beroende på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

Ny samarbetspartner 2018 - Leksands Knäckebröd
För Leksands Knäckebröd är ungdomsidrott och en aktiv livsstil viktigt och några av anledningarna till att man nu går in i ett samarbete med Sverigeponnyn.

- Vi tycker att Sverigeponnyn passar Leksands Knäckebröd väldigt bra då vi delar värdegrunden med tonvikt på gemenskap och aktivitet i ungdomars liv. Dessutom ligger kvalen spritt över hela landet så många kan kvala utan att resa allt för långt, säger Annika Sund, Marknadschef Leksands Knäckebröd. 

Vinnaren av Sverigeponnyn 17/18 blir ambassadör för tävlingen under ett år och Leksands Knäckebröd bidrar i samarbetet med ett sponsorskap som innefattar allt från brandade produkter till träningsläger och stöttning av professionell dietist.

Lekands Knäckebröd var på plats under Gothenburg Horse Show 2018 med deras goda Knäckepizza.

- Bra snabbmat är alltid en utmaning. Vi har löst det med att lansera Knäckepizza som vi kommer att sälja i arenan under hela tävlingsveckan. Prova gärna själv hemma och se hur mycket längre du orkar om du äter ett gott, fiberrikt mål. Vi ses i Scandinavium, hälsar Annika Sund. 

 

Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl. 

 

Foto: Claes Jakobsson