Sverigeponnyn

De fyra första deltävlingarna i vår populära inverkanscup Sverigeponnyn säsongen 2018/2019 avgörs i höst. Finalen går sedan som vanligt av stapeln under Gothenburg Horse Show i Scandinavium den 6 april 2019.

Säsongens fyra första deltävlingar i Lätt B för ponnyryttare i kategori C kommer att arrangeras här:

Skultorps RS vecka 45
Båstads RK vecka 46
Södertälje RK vecka 47
Mantorpsryttarna vecka 49

På andra sidan årsskiftet 2018/2019 kommer det att bli fler kvaltävlingar runt om i landet, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. När och var bestäms senare i år, i samband med att tävlingsterminen läggs. 

 

 

 

Cupen är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av GP-Ponnyn/Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och precis som förra året får man bara delta i ett kval med en ponny.

Antalet kvalande från respektive kval beror på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

 

Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl. 

 

Foto: Claes Jakobsson