Sverigeponnyn

Traditionell och populär inverkanscup för våra ponnyryttare

Tävlingen är öppen för ponnyryttare kategori C och avgörs i Lätt B. De fyra första deltävlingarna i vår populära inverkanscup Sverigeponnyn säsongen 2018/2019 avgörs under hösten. Finalen går traditionsenligt under Gothenburg Horse Show i Scandinavium.

Kvalplatser 2018/2019

v 45 Skultorps RS - Kvalade ekipage
Alice Nyhus/Black Minstrel - Nääs HF
Lovisa Korneliusson/Bellview Harbour - Lidköpings RK
Sanna Trohne-Anderssn/Truelight Darcy - Sotenäs FK 

v 46 Båstads RK
Linn Arvidsson/Rhystyd Olivia - Helsingborgs FK
Moa Sjöstrand/Coolfin Daisy - Varbergs RK

v 47 Södertälje RK
Matilda Lundin/Black Coffee - Heby RF
Selma Kantoniemi/Hembys Cecilia - Storbyns Ryttare
Estelle Gustafsson/Merlins Dot - Rastaborg RK

v 49 Mantorpsryttarna
Julia Walltin/Hagaby Victoria - Jönköpings FK
Michaela Lindblad/Maylie Just Jack - Grankärrs GR

v 4 Billdals RK
v 5 Örebro FK
v 6 Hallsta RK
v 6 Kalmar HSK
v 7 Umeå RF
v 8 Alingsås RS
v 9 Gävle RS
v 10 Hässleholms RK

Cupen är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av GP-Ponnyn/Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och bara delta i ett kval med en ponny.

Antalet kvalande från respektive kval beror på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

 Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.  

Foto: Claes Jakobsson