Sverigeponnyn

Trycket på inverkanscupen Sverigeponnyn med final i Scandinavium var stort under premiären 2017. Därför har Gothenburg Horse Show och Svenska Ridsportförbundet i samråd beslutat att utöka antalet kval från sex till tolv stycken, och att dessutom lägga fem av dessa kval redan nu till hösten.

Cupen är öppen för ryttare som inte varit eller är kvalade till SM i kategori C och/eller D, och/eller som inte har deltagit i finalen av GP-Ponnyn/Sverigeponnyn tidigare. Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och precis som förra året får man bara delta i ett kval med en ponny.

En förändring från förra året är att det inte går vidare fem ekipage från varje kvaltävling till semifinalen under Gothenburg Horse Show. Istället blir antalet kvalande från respektive kval beroende på antalet startande. Vid 2–20 stycken startande går ett ekipage till semifinal, vid 21–40 två stycken, vid 41–60 tre stycken och vid 61 eller fler går fyra till semifinal. Max 80 startande per kval.

Vad är då en inverkanstävling?
En domare bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Man tittar på sitsen både över och mellan hindren. Över hindret är det viktigt att vara stadig, sitta mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. 

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. De vill se en rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna (de signaler som ryttaren ger hästen genom ben, säte, armar och händer samt röstkommandon). Tempot ska anpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo.

Inverkans- eller stilhoppning som det också kallas är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl. 

Från semifinalen i Scandinavium onsdagen den 21 februari går de tio bästa vidare till final lördagen den 24 februari – alla ponnyhoppryttares dröm!

 

Foto: Claes Jakobsson

Kval 2017:
V.42 Skabersjö RF
V.43 Högbo RK
V.45 Luleå RK
V.46 Skultorps RF
V.49 Jönköpings FK

Kval 2018:
V.1 Helsingborgs FK
V.2-4 Södertälje RK
V.4 Billdals RK
V.4 Umeå RF
V.5 Borås FK
V.6 Kalmar HK
V.6 Sundsvalls RK

Semifinal 2018: 
V.8, 21/2, Gothenburg Horse Show
Final 2018:
V.8, 24/2 Gothenburg Horse Show
Kvalplatser och tider kan komma att ändras efter beslut av SvRF.

REGLER