Dans och gymnastik till häst - voltige!

​Sandra Anderberg är regerande Svensk Mästarinna i voltige sedan 2013. 2017 vann hon sin första internationella 3-stjärniga tävling, vilket gav henne en 12e plast på Världsrankingen förra året. På Gothenburg Horse Show uppträder hon tillsammans med Jenny Bergman på hästen Quincy - en häst som är både en klippa och en gentleman.

– En voltigehäst behöver ha ett starkt psyke, förklarar Jenny Bergman. Den får också gärna ha ett lugnare temperament, samtidigt som den är nyfiken – vi utsätter ju voltigehästarna för många olika saker.

– Kvalitén på gångarterna behöver också vara god. På högre nivå tävlar man bara i galopp och vi bedöms efter samma regelverk som dressyrekipagen.

Voltige beskrivs bäst som gymnastik och dans till musik – på hästryggen. Sandra Anderberg var bara nio år när hon fastnade för voltigen.

– Jag fick prova på voltige när jag var på ett ridläger – och jag fastnade direkt! innan hade jag ridit på ridskola i ett par terminer och jag höll på med truppgymnastik, voltigen var den perfekta kombinationen av båda.

Voltige lär man sig i flera steg.

– Först övar man på en trähäst med all utrustning. Därefter går man över till en riktig häst, men man övar bara i skritt. Till sist går man över till galopp.

Sandra behöver själv mycket träning, i olika former.

– Jag tränar sex dagar i veckan. Jag gör yoga för smidigheten, varvat med gymnastik och styrketräning, utöver själva träningen till häst. Jag måste vara både vig och stark för att klara voltigen.

Voltige är störst som sport i Frankrike och Tyskland.

– Det finns en enda tävling på högre nivå i Sverige. Den arrangeras på Flyinge. Resten av tävlingarna vi är med på finns i Europa.

Sandra och Quincy tävlade i världscupen i Leipzig i januari i år och kom på en fjärdeplats. Samma program kommer hon att visa här på Scandinavium - en kür till musiken från Twilightfilmerna.

– Jag har inspirerats av scenen där Bella, huvudrollsinnehavaren, förvandlas till en vampyr. Och eftersom vampyrerna glittrar när solen skiner på dom, så bär jag en dräkt med massvis av glitter på!


Skribent: Anna Hammarbäck