Sportkörning

Sportkörning kommer tillbaka till Gothenburg Horse Show i form av showinslag under lördagens program. Åtta av Sveriges bästa ungdomar kommer att tävla mot varandra i en fartfylld parallellkörning.

– Vi har ett EM som kommer upp nästa år och det är en fantastisk chans för våra duktiga ungdomar att få genrepa på en så pass stor arena med en härlig atmosfär, säger Annika Borg, landslagsledare för Sveriges ungdomslandslag i sportkörning.

Förra året gjorde sportkörningens världscupfinal succé under Gothenburg Horse Show. Nu kan man stolt presentera att körning även nästa år ingår i programmet, denna gång som showinslag. Åtta utvalda ungdomar, varav flera kör i landslaget, kommer att tävla mot varandra i en rafflande parallellkörning. Parallellkörning innebär att enbetsekipage tävlar mot varandra på jämsides identiska banor som består av konpar och teknikhinder. Tävlingen körs på tid, där den som är felfri och snabbast vinner.

– Det är en riktig utmaning för kuskarna att köra både fort och med precision, samtidigt som de ska klura ut den väg som är snabbast. De måste hålla huvudet kallt då de hela tiden ser sin konkurrent på banan bredvid, berättar Annika Borg.

Körning är en publikfriande sport med mycket fart och fläkt, ju mer publiken hejar på desto fortare går det.

– Med publikens stöd och glada tillrop taggar både häst och kusk igång, vilket gör att det blir extra fartfyllt. Vi ser fram emot att få visa upp en härlig show i februari, säger Annika Borg.

Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, är glad över att sportkörning är en del av programmet även nästa år. Att låta framgångsrika ungdomar visa upp sig istället för vuxna ligger helt i linje med GHS satsning på rid- och körsport i framtiden.

– Körningen charmade hela Göteborg i somras under EM och den här gången är det ungdomarnas tur att visa upp sig. Tävlingsformen är enkel att följa och man ser med en gång vem som vinner, vilket publiken kommer att uppskatta, säger han.

Showinslaget Parallellkörning kommer att genomföras under dagföreställningen av Gothenburg Horse Show lördagen den 24 februari.

Köp biljetter här: