Agility – en publikfavorit

Agilityn är en utav de mest populära showinslagen under Gothenburg Horse Show och Göteborgs Hundungdomsklubb har varit med i evenemanget i över 25 år. Martina Carlson sitter i styrelsen och är med och arrangerar agilityn tillsammans med Gothenburg Horse Show.

Martina Carlson, som sitter i styrelsen av Göteborgs Hundungdomsklubb, berättar att agility är en utav de mest populära hundsporterna i Sverige och idén bakom sporten är att efterlikna hästhoppning. Sporten uppkom av att man ville införa roliga showinslag mellan hästtävlingarna och valet föll på att göra något som liknade det hästarna gjorde inne på banan. Precis som i hästhoppning så är det snabbast tid med minst antal fel som vinner och man får fel för vägran, rivning och efter tre vägringar är man utesluten. Banan består av en salig blandning utav olika hinder med allt från hopphinder, längdhopp, tunnlar och balanshinder, dessutom är alla hundraser och tränare välkomna - oavsett ålder.

Martina har själv varit delaktig i sporten i sex år och tävlat i fem år. I grunden är hon en hästtjej, precis som många andra är inom agilityn, och intresset har sakta vuxit fram genom åren och har nu blivit en del av hennes livsstil. För att kunna prestera så bra som möjligt så tränas hundarna som elitidrottare, med noga diet och träning med variation av löpning, styrketräning och vatten band. Utöver att hundarna behöver vara vältränade, måste även tränaren vara i bra kondition - för med agility så går det undan!

- Hundarna tycker att det är så kul, speciellt inne på Scandinavium – dom blir helt galna! Berättar Martina.

Inför årets Gothenburg Horse Show så har programmet utökats ytterligare och ett nytt koncept presenteras under onsdagens tävlingar för barn och ungdomar. Där kommer de yngsta tränarna med sina hundar visa upp sporten och tävla mot varandra. Under lördagens program kommer de mer rutinerade att inta arenan och visa agility i världsklass. Men hela teamet från Göteborgs Hundungdomsklubb intar arenan på Scandinavium redan på måndagen, då det sista genrepet inför tävlingarna ska genomföras. Gruppen som deltar under Gothenburg Horse Show blir utvalda redan på hösten och består av både rutinerade ekipage samt nykomlingar. Martina berättar att det faktiskt är många som hellre är med under Gothenburg Horse Show än att delta i en "riktig" tävling.

- Det är en fantastisk känsla att komma in i ett fullsatt Scandinavium, till låten "Who let the dogs out" och en applåderande publik – det slår alla tävlingar, säger Martina.

När man tävlar i agility har man åtta minuter på sig att gå banan, men oftast så springer man den så man kan känna av vilken väg som är den snabbaste. Självklart vill man som tränare springa den bästa vägen, men något som är ännu viktigare är att hitta den bästa vägen för sin hund - så att det inte blir för slitsamt. Agility är en stor sport i Sverige, men den sträcker sig även internationellt och hela vägen upp till VM-nivå. För att ta sig uppåt i klasserna måste man samla "pinnar" inom de olika grenarna av agility och när man tagit sig till den högsta klassen, klass tre, kan man samla pinnar för att ta sig vidare till andra stora mästerskap.

Agilityn har varit en publikfavorit under Gothenburg Horse Show i över 25 år och är ett återkommande koncept i Scandinavium. Var med och upplev årets show den 20–25 februari 2018!