Jörgen Larsson åkte till Norrköping för att kvala – och vann!

Jörgen Larsson åkte till Norrköping med hästen Conrad, bara för att kvala till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Resan blev minst sagt lyckad, då dom faktiskt vann! Om två månader är det dags för finalen under Gothenburg Horse Show för Jörgen och hästen Conrad, eller Kung-Conrad som han även kallas hemma.

Hästen Conrad ägs av Charlotte Andersson och Jonas Holmberg som även är uppfödare. Jörgen Larsson började tävla hästen först i våras som 6-åring, när han tog med sig honom till Drammen i Norge. Innan dess har Kelly Schild Berglind stått för utbildningen utav Conrad. Hon red honom hela året som 5-åring och kvalade tillsammans till Falsterbo Horse Show. Idag är Kelly fortfarande en viktig pusselbit i Conrads utbildning, och står för den största delen utav hästens träning.

- Hon rider och tränar Conrad till vardags, medan jag ofta rider honom inför tävling. Men det största jobbet gör Kelly hemma, allt från styrketräning till markarbete. Så jag har det lite lyxigt, utan Kelly hade det inte fungerat, berättar Jörgen.

Upplägget kring träningen inför finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar, är att inte göra för stora förändringar. Conrad har tagit det lite lugnare under en period, och börjar sakta trappas upp i träning igen. Jörgen litar på hästens kvalitéer och att Conrad gör sitt bästa när det väl gäller. Han tycker att Conrad har en stor kapacitet, men också bra inställning och arbetsmoral. 

- Jag har stort förtroende för min häst och jag vet att han kommer göra sitt bästa – det räcker för mig, säger Jörgen. 

Det är inte första gången Jörgen rider i Scandinavium, han har deltagit i allt från unghästklasser till de internationella 5-stjärninga tävlingarna. Det ska fortfarande bli spännande att delta i årets upplaga. Bara det att delta i tävlingar som Gothenburg Horse Show är något som gynnar både häst och ryttare. Han berättar att det är något som är väldigt roligt, som både inspirerar och höjer motivationen.

- För oss lite mer vanliga ryttare blir det en spännande ”grej”, och för hästarna är det en chans att få rutin på större arenor. I det stora hela tror jag att det blir en snöbolls effekt utav det. Vi som rider blir uppmärksammade, samtidigt som det är givande för hästägare och uppfödare att deras hästar kommer till en tävling som Gothenburg Horse Show, säger Jörgen.

Jörgen fortsätter med att berätta att det framförallt är viktigt för aveln och uppfödare med tävlingar som Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar och Gothenburg Horse Show. Framgångar med en häst kan leda till mer motivation att investera i både aveln och sporten.

Känslan inför starten under Gothenburg Horse Show är bra, Jörgen berättar att han tror Conrad kommer att trivas i rampljuset.

- Han är lite utav en primadonna, han kallas till och med för Kung-Conrad, skrattar Jörgen.

Resten av 2018 års säsong för Jörgen och Conrad är inte planerad ännu, det beror på hur känslan är efter starten i Scandinavium. Det viktigaste är att hästens bästa kommer först– vilket är något Jörgen alltid försöker jobba efter.

Info om ryttaren och hästen:

Namn: Jörgen Larsson 
Ålder: 44
Jörgens meriter: SM, Unghäst-VM, Falsterbo Horse Show och Gothenburg Horse Show
Klubb: Vellinge Hästsportförening 
Häst:
Conrad (f. 2011 e. Catoki ue. Robin Z)
Ägare:  Vellinge Ridcenter AB
Uppfödare: Charlotte Andersson/Jonas Holmberg

Fotograf: Malin Larsson och Privat