Douglas Lindelöw's Road to Paris

Paris nästa för Douglas och Zacramento

Målet har varit satt sedan länge. Douglas Lindelöw ville till världscupfinalen i Paris. Nu har drömmen blivit verklighet och om två veckor är det dags för ekipaget att visa världseliten var skåpet ska stå.

– Helst vill jag bli bättre än åtta, som jag var senast jag red en världscupfinal, säger han.

Vid sex tillfällen med start i Oslo i oktober förra året har Douglas lyckats knipa poäng som räckte hela vägen till finalen i Paris. GHS fick sig en pratstund med hemmahoppet om strategier, förväntan och svensk hoppsports framtid.

Hur såg strategin ut när siktet väl var satt på Paris?

– Först och främst så ska man hitta en mix av tävlingar som är både världscupkval och ”vanliga”. Sedan måste man pussla ihop det så att blir lagom antal starter. Det får varken bli för tätt eller för långt emellan. Min strategi har främst varit att välja kvalplatser som jag tror passar mig och min häst. Det kan vara storlek på bana, vem som är banbyggare etc. Efter det ger jag min önskelista till Henrik (Ankarcrona, förbundskapten, reds anm.) med en plan A och en plan B. Överlag är jag väldigt nöjd med hur planen blev och hur allt gått fram tills nu.

Hur ser Zacramentos schema ut fram till Paris?

– Just denna gång blir det lite speciellt då jag ska tävla i Frankrike med mina andra hästar precis innan. Jag kommer flyga hem och rida honom, men jag har också bra hjälp från Peter Eriksson som kommer att hjälpa mig med honom. Han senaste tävling var för två veckor sedan och han har tränats ganska intensivt det sista, men han kommer få det lite lättare nu veckan som kommer.

Vad har ni för styrkor som ekipage?

– Vi har haft en väldigt hög lägsta nivå, där formen har varit jämn. Jag känner mig väldigt trygg när jag rider honom och han är alltid försiktig på hinder vilket jag hoppas kan gynna oss. En världscupfinal är alltid en utmaning, framförallt första dagen då det är en tidshoppning. Man måste rida lagom fort och tänka taktiskt hur man ska lägga upp rundan.

Vilka personer inspireras du av?

– Svårt att säga. Men Scott Brash är någon som jag är imponerad av tävlingsmässigt. Han har en fin ridstil som jag eftersträvar, men jag är också imponerad av hans förmåga av att prestera när det verkligen gäller. Sedan har jag ett samarbete med Peter Eriksson som jag försöker lära mig av hela tiden. Han har alltid en härlig entusiasm när han rider och han försöker alltid att arbeta med detaljer. Om jag tänker på någon utanför ridsporten så skulle det vara Usain Bolt, han lyckas också alltid prestera vid viktiga tävlingar.

Vilken placering rankar du högst i din karriär?

– Det som ligger närmst just nu är vår lagmedalj på EM i somras. Det var väldigt emotionellt. Det var hemmaplan och det var bra stämning i laget. Det gick dessutom lite upp och ned så det var ganska nervöst också. Men varje tävling har sin charm och prestation.

Vad är enligt dig viktigast för svensk hoppsport att jobba på i framtiden?

– Rent ridmässigt vore det bra om man få till en bredd inom sporten. Främst med tyngdpunkt på ungdomarna. Se till så att de får den kunskap och hjälp de behöver. Steget från Young Rider till senior är väldigt stort.

Sedan behöver Sverige fler hästägare. Det behövs för att man ska kunna hålla en hög nivå inom hoppningen. Jag är oerhört glad för mina hästägare och allt de gör.

Till sist, hur känns det inför Paris?

– Just nu tänker jag inte så mycket på det. Självklart försöker jag fokusera lite extra varje gång jag rider Zacramento och jag har några saker jag jobbar lite extra med. Uppladdningen kommer lite senare.

 

Sammanfattning av Douglas väg till världscupfinalen i Paris

Douglas Lindelöw har plockat poäng under säsongen för att uppnå det stora målet för året - världscupfinalen i Paris. Han har tillsammans med sin häst Zacramento samlat ihop 40 poäng från olika kvaltillfällen. Ekipaget började sin resa vid det första världscupkvalet i Oslo, Norge, med en femte placering och har sedan fortsatt sin resa genom Europa. Dom har samlat poäng i följande städer:

- Verona, Italien
- Stuttgart, Tyskland
- Mechelen, Belgien
- Leipzig, Tyskland
- Göteborg, Sverige

Douglas slutade på en 17:e plats och blir därmed en av de 18 ryttare från den västeuropeiska ligan som får göra upp mot resten av världens elit under finalen i Paris.