”Speffi” satte världseliten på plats

Stephanie Holmén tog sitt livs seger i helgen när hon vann världscupkvalet i Zürich. Om tre veckor kommer Speffi, som hon och Flip’s Little Sparrow kallas, till Gothenburg Horse Show för att jaga sin andra seger i världscupen.


Foto: World of Showjumping/Nanna Nieminen

När vi når Stephanie för en pratstund så här några dagar efter segern är hon fortfarande tagen och tycker att segern känns något overklig.

– Att bara få lov att rida i världscupen är en dröm som går i uppfyllelse, men det känns stundtals fortfarande overkligt. Nu börjar det sjunka in något i och med all publicitet och alla som hör av sig, viket är jättekul, berättar hon. 

Succéekipaget kommer till Scandinavium
Mycket tack vare sina fina framgångar det senaste är Stephanie och Sparven uttagna till att rida världscupkvalet under Gothenburg Horse Show. Efter helgens seger har förväntningarna höjts rejält.

– Självförtroendet höjdes redan efter första världscupkvalet jag red då det kändes enkelt och tryggt, men klart att förväntningarna har vuxit nu. Jag förväntar mig absolut att jag ska kunna vara med och slåss om en topplacering i alla fall. Nu när jag vet att vi som team kan göra det tillsammans ska jag göra allt jag kan, säger Stephanie.

Stephanie beskriver Sparven som en av de mest fantastiska hästar hon någonsin mött på alla sätt. Hon säger att Sparven är en ambitiös och stark individ. Men på samma sätt trevlig, ödmjuk och med ett gott självförtroende.

– Vår kemi växer mer och mer för varje tävling vi gör tillsammans. Sparven gör allt för mig eftersom hon har ett otroligt förtroende för sin ryttare. Detta är tack vare sin fina utbildning hon fått av Peder Fredricson som ridit och utbildat henne sedan hon var fyra år.

Beridarjobbet på Grevlunda gav henne alla möjligheter

Det var för fyra och ett halvt år sedan som Stephanie fick chansen att börja arbeta som beridare på Lisen och Peder Fredricsons gård Grevlunda. Ett arbete som både utvecklat henne som ryttare, men som också möjliggjorde hennes matchning med Sparven.

– Peder och Lisen vill hjälpa mig fram som ryttare, något jag är oerhört tacksam för. Peder tyckte att Sparven skulle passa bra in i mitt team där hon kunde gå både större och mindre tävlingar och inte bara de allra största som hon gjorde med honom. Nu har vi haft drygt ett halvår tillsammans och ser fram emot när vi ridit ihop oss ännu mer, berättar Stephanie.

I dagsläget är ekipaget med i B-truppen i landslaget och förhoppningen är att de under utomhussäsongen får debutera i Nations Cup.

– Mitt självförtroende har ökat nu, men även förväntningarna från både mig själv och alla andra har ökat också. Tidigare har jag slått underifrån, nu har jag mer press på mig. På sikt vill jag kunna etablera mig på den högsta nivån och stanna där. Utöka mitt team med hästar så att jag har fler som är på samma nivå som Sparven.

Fakta
Stephanie Holmén är född 1991 och var framgångsrik både på junior och young rider nivå. Tillsammans med sin sambo Carl-Walter Fox bor hon på Grevlundagården där hon jobbar sedan fyra och ett halvt år tillbaka. Förra helgen satte hon världseliten på plats när hon tillsammans med Flip’s Little Sparrow vann världscupkvalet i Zürich. Är en av åtta ryttare på förkvalad plats som får representera Sverige i Longines FEI World Cup Jumping under Gothenburg Horse Show.

Flip’s Little Sparrow, till vardags Sparven, är född 2006 och utbildad av Peder Fredricson som tävlade henne fram till Stephanie Holmén tog över. Sparven är avkomma till Malin Baryard-Johnssons före detta mästerskapshäst, Butterfly Flip och hon ägs av Astrid Ohlin och Grevlundagården.


Foto: World of Showjumping/Nanna Nieminen

 Boka biljetter till Longines FEI World Cup Jumping