Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning

 

Henrik Ankarcrona,
förbundskapten hoppning

Gothenburg Horse Show närmar sig med stormsteg, hur många svenskar kommer att få chansen att starta i världscupkvalet?

– Vi har åtta förkvalade platser, dessa siktar jag på att fylla. Jag hoppas snart kunna avslöja några namn. Vi har en fantastisk uppsättning ryttare nu som är ute och presterar oerhört bra, varav några som är up and coming och som kan vara så pass bra att de kan ta sig an en riktigt tuff bana.

Henrik von Eckermann leder just nu världscupen och har visat upp en strålande form den sista tiden. Vad är det som gör att han och hans hästar är så bra just nu tror du?

Det är många olika komponenter, men det har gjort honom gott att få stå på egna ben. Sedan dess har han haft en spikrak kurva uppåt och har visat upp en god form med stabila resultat.

Vad innebär det för svensk hoppsport att Sverige presterar så bra internationellt?

– Det är väldigt positivt. Vi har visserligen varit ett land att räkna med i många år. Men nu visar vi att vi fortsätter att utvecklas och bli ännu starkare. Vi har gjort ett bra grundarbete, nu gäller det att få en ännu bredare topp. Tack vare att Sverige har ett gäng väldigt bra hästägare som brinner för sporten så kan det bli möjligt, det är viktigt.

Vad är målet inför världscupfinalen i Paris i april?

– Vi hade en pallplats förra året, såklart hoppas vi på det igen. Det var fjorton år mellan pallplatserna sist, nu hoppas vi på en repris redan i år.

Hur viktigt är det för Sverige att GHS återkommande arrangerar en kvalomgång i världscupen?

– Otroligt viktigt. Det är tack vare den som vi har vår arrangörslandplats. GHS bjuder in ryttare och genom det kan vi få inbjudningar till andra tävlingar internationellt. Det är en viktig tävling som verkligen satt Sverige på kartan inom ridsporten.