Patrik trea i Grand Prix

Danmarks Cathrine Dufour vann torsdagens FEI World Cup Dressage presented by Saab Grand Prix före favoriten Isabell Werth, Tyskland. Svenske ryttaren Patrik Kittel kom trea med Delauney.

Patrik Kittel, som är åtta på världsrankingen och dessutom leder hela västeuropaligan i världscupen just nu, gick upp i ledningen efter sin runda och sken med hela ansiktet när han vinkade till publiken på väg ut. Sedan tog Cathrine Dufour från Danmark ledningen med 80,6 % efter en fin ritt på Atterupgaards Cassidy. Inte ens Isabelle Werths uppvisning med tolvårige valacken Emilio räckte till annat än en andraplats bakom danskan.

Personbästa
- Det var lite speciellt för mig idag, för det är första gången jag får över 80 %. Och så var det första gången utan min gamla tränare, som jag haft i många år och som dessutom var något av en far för mig, säger Cathrine Dufour som är i Göteborg med sin nya tränare, den danska prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, numera tränare för det danska dressyrlaget.

- Visst är det roligt att slå Isabell men mer än något annat handlar det faktiskt om att nå sin egen perfektion i ridningen. Ibland, som idag, lyckas man. Det är viktigare än vem man råkar vinna över.

Nöjd Isabell
Isabelle Werth var också nöjd med sitt program.
- Emilio var super. Vi hade ett misstag på slutet i bytena men det var mitt fel. Men det var inget allvarligt och jag var väldigt nöjd med allt det andra. För att vara bättre än Cathrine idag var det nödvändigt att rida helt felfritt. Det är sånt som gör sporten spännande säger Isabell, som tycker det är kul att vara i Göteborg igen.

- Emilio är en stor häst. Han är dynamisk och full av energi och det gäller att få ihop honom. Nu efter att ha ridit honom i ett par år tycker jag att jag alltmer kan rida honom så att han får visa sin fulla potential, säger Isabelle Werth.

Vill till Paris
Patrik Kittel sitter bredvid på presskonferensen med en röd liten godisklubba i handen och lyssnar uppmärksamt på sin tyska kollega. 
- Jag satt och var lite sysslolös i söndags och roade mig med att räkna ut hur många medaljer Isabell vunnit. Det var jättemånga. Och om du tycker att Emilio är för stor så kan du alltid köra hem honom till mig! säger han glatt till Isabell.

- Skämt åsido, jag vet att dessa damer är svåra att slå, säger Patrik Kittel som vann världscupen i London i december och även tävlat i centraleuropeiska ligan för att vara säker på att kvala till världscupfinalen i Paris.
- Jag ville verkligen åka till Paris. Det kommer att bli en fantastisk tävling.

Cathrine Dufour är inte kvalad till finalen. 
- Jag hoppas på ett wild card. Det skulle verkligen vara jätteroligt att få rida i Paris. Men annars kommer jag att satsa på min häst ska må bra och vara på topp tills VM i höst.

14 dressyrekipage gjorde upp om platserna inför den avgörande küren i FEI World Cup Dressage Grand Prix. Sex av dem var svenska: Patrik Kittel och Rose Mathisen som båda red EM i Göteborg i somras, samt Malin Rinné, Mads Hendeliowitz, Charlotte Haid Bondergaard och Jeanna Högberg. För Mads Hendeliowitz och Jeanna Högberg var det Scandinavium-premiär. Paulinda Friberg skulle också ha varit med men är skadad efter att ha blivit trampad av en häst och rider därför inte i Göteborg.

Resultat
FEI World Cup presented by Saab, Grand Prix: 1) Cathrine Dufour, Danmark, Atterupgaards Cassidy, 80,674%, 2) Isabell Werth, Tyskland, Emilio, 79,718, 3) Patrik Kittel, Sverige, Delaunay OLD, 75,413, 4) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland Unee BB, 74,087, 5) Rose Mathisen, Sverige, Zuidenwind, 70,217. Övriga svenska placeringar: 8) Jeanna Högberg, Duendecillo P, 67,543, 9) Mads Hendeliowitz, Jimmie Choo Seq, 67,217, 11) Malin Rinné, Scharmeur, 65,935, 12) Charlotte Haid Bondegaard, Roberto des Frettes, 65,391

 

Patrik Kittel Grand Prix-trea med Delaunay. Foto: Tommy Holl/GHS