Tinne Vilhelmson Silfvén's Road to Paris

Från USA till Paris

Tinne Vilhelmsson Silfvén har en diger meritlista. Hon är en av Sveriges störst lysande dressyrstjärnor och kan bland annat skryta med en fin åttondeplats från OS i Rio 2016. Efter en stark säsong är hon och hennes Paridon Magi snart på väg till Paris och världscupfinalen. GHS fick sig en pratstund med Tinne när hon precis är på väg hem till Sverige igen, efter att ha spenderat vintersäsongen i Wellington, Florida.

Hur har strategin sett ut för att ta dig till Paris?

– Vårt mål för hösten och vintern har varit att försöka kvala Paridon Magi till Paris. För att göra det så behövde vi starta två tidiga kval i Europa innan vi åkte till USA för vintern, eftersom vi deltar i Europeiska ligan så behöver jag få kvalpoäng där.

Hur arbetar du med ditt mentala fokus?

– Jag samarbetar sedan många år med Kjell Enhager, han har lärt mig fantastiskt mycket om mig själv och om hur vi människor fungerar i tävlingssituationer. Mentalt fokus är extremt viktigt för en ryttare eftersom hen kan påverka hästens sinnesstämning genom sitt eget tillstånd. Jag tycker att varje häst kräver en egen typ av fokus från sin ryttare och hästens psyke påverkar hur man som ryttare bör agera. 

Hur har Paridon Magis schema sett ut inför Paris?

– Planen lade vi redan i somras, då vi planerade att han skulle delta i två kval i Europa på hösten, innan vi åkte till USA, sedan tävlade han två kval i USA, då får vi bara räkna 100% på en start därefter endast 50% eftersom vi tillhör den Europeiska ligan. Sedan reste Magi hem till Sverige den 10:e mars, han har haft lite ledigt och ska nu i nästa vecka börja gå för fullt igen, vi börjar åka mot Paris den 6:e april.

Beskriv Paridon Magis egenskaper?

– Magi, han är en fantastisk kämpe som verkligen gör sitt bästa. Hans styrka är nog hans fina galopp. Han är orädd och oimponerad av arenor och blommor. Ibland kan han bli lite tagen av stundens allvar och kan kanske glömma bort mig lite när vi väl är inne på banan, det jobbar vi med.

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Antonia Ax:son Johnson, en fantastisk förebild, mentor och vän, jag lär mig av henne var dag. Kjell Enhager, har gett mig insikt och förståelse för så många viktiga frågor, både som tävlingsryttare, men också som människa. Isabell Werth, för hennes otroliga hängivenhet till sporten och hennes totala fokus och jäklar anamma. Hon ger aldrig upp. 

Nästa år arrangerar Göteborg dubbla världscupfinaler, vad betyder GHS för svensk ridsport tror du?

– Det är otroligt viktigt för Sverige att vi har förmånen att få ha WC-finalen så ofta i Göteborg. Allas ögon riktas mot Sverige och vi har alltid fantastiskt fina tävlingar. Utländska ryttare pratar ofta om att de gillar att tävla i Sverige. Värdefullt för våra sponsorer och vår mediala uppmärksamhet.

Vilken seger eller placering rankar du högst i din karriär?

– Oj, en svår fråga, EM-bronset i Göteborg var fantastiskt, att ha fått vinna både Grosse Preis i Aachen och även seger i Rotterdams 5* är minnen som sitter djupt. Fast 8:e plats i OS i Rio är kanske tyngst, det är svårt att jämföra, så många fina minnen att samla på. 

Vad är, enligt dig, viktigast för svensk dressyrsport att jobba på i framtiden?

– Jag tror att vi måste fortsätta på den väg vi är inne på. Sporten växer och vi har haft fantastiska framgångar med fler och fler fina Grand Prix ekipage som verkligen är med och slåss i framkant internationellt. Vi måste också jobba med att vara öppna och transparenta emot allmänheten så att fler får upp ögonen för och förstår vår sport. En svår nöt att knäcka är att försöka hålla sporten modern utan att vi förlorar det magiska och vackra och samtidigt balansera publikvänlighet med det klassiska. Hästen är vår viktigaste vän, vi måste ta till vara på varje individ och säkerställa att vi tar hand om dem på bästa sätt. Detta gäller så klart inte bara dressyren utan ridsport i allmänhet.

 

SAMMANFATTNING AV TINNES VÄG TILL VÄRLDSCUPFINALEN I PARIS

Tinne Vilhelmson Silfvén startade sin väg till finalerna i Paris med en 8:e plats i det första världscupkvalet i den västeuropeiska ligan i Herning, Danmark, i oktober 2017. Tillsammans med sin häst Paridon Magi fick ekipaget 76,230% och hade därmed samlat sina första poäng. Resan fortsatte sedan vidare till:

- Stuttgart, Tyskland
- Wellington, Florida, USA
- Wellington, Florida, USA

I Stuttgart, Tyskland kom ekipaget på en 4:e plats med 78,260% och sedan vidare över atlanten till Wellington, Florida i USA där Tinne och Paridon Magi vann med 81,150%. Det sista världscupkvalet för ekipaget gjordes även den i Wellington och dom knep en andra plats på 79,050%.

Totalt har Tinne och Paridon Magi samlat på sig 54 världscuppoäng vilket innebär en biljett till världscupfinalerna i Paris den 11–15 april 2018.