Patrik Kittel's Road to Paris

Mental träning nyckeln till framgång

Ständigt i hetluften, vare sig det gäller att hålla clinics, tävla på absolut högsta nivå, eller bjuda på sig själv på sociala medier. GHS ambassadör, Patrik Kittel, berättar exklusivt för oss om sin mentala träning, vilka personer som inspirerar honom samt vad han tror om sina chanser i Paris.

Hur har strategin sett ut för att ta dig till Paris?

– Planen har varit att jag har velat ta mig till Paris från början, det är en sådan cool stad!  Jag har turen att ha många hastar så de har alla fått var sin plan och utifrån det valde jag tävlingar.

Hur arbetar du med ditt mentala fokus?

– Jag får superhjälp av Kjell Enhager som har blivit min mentala stöttepelare. Men mycket måste man göra själv; våga visa sina svagheter, tackla dem och lära sig att gå vidare bland annat. Att våga misslyckas och komma tillbaka är en stor del i att bli mentalt stark, men även rutin och trygghet innan och efter tävling är för mig också väldigt viktigt. Sedan betyder tv-serien Friends mycket för mig, den har varit med mig så länge som jag kan minnas.

Hur har dina hästars schema sett ut inför Paris?

– Jag har både en långsiktig samt kortare plan för varje häst. Det är viktigt är att hästarna får tillräckligt med återhämtning och att man inte behöver komma i tidsnöd.

Vilken häst får följa med till Paris?

– Deja får följa med denna gång. Hennes största styrka är hennes vilja och mjukhet. Hon får mig att känna mig trygg och hon vill verkligen visa upp sig J

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Isabell Werth, hon är ödmjuk och driven. Även fast hon har vunnit allt så försöker hon ständigt att lära sig nya saker och lyssna på varje häst. Roger Federer som gråter när han vinner Australian Open och verkligen alltid försöker att bli bättre på sin sport. Charlotte Kalla som tar första OS-guldet som delas ut, det är verkligen wow för mig. Självklart inspirerar många fler- alla som jobbar hårt, inte skyller ifrån sig och som stannar som de alltid har varit, de är mina idoler.

Nästa år arrangerar Göteborg dubbla världscupfinaler, vad betyder GHS för svensk ridsport tror du?

– GHS är jätteviktig, men så är det också en riktigt bra tävling. Jag får gåshud bara genom att gå upp för rampen in i arenan.

Vilken seger eller placering rankar du högst i din karriär?

– Så klart medaljer individuellt och med laget, men att vinna världscupkvalet i London var jäkligt kul.

Många segrar sker hemma när du får en häst att förstå något eller lyckas lära den något nytt. 

Vad hoppas du på för resultat i finalen?

– Jättebra fråga, det är megatufft, men jag brukar saga att en ska vinna och en ska komma sist. That is the name of the game.

Vad är, enligt dig, viktigast för svensk dressyrsport att jobba på i framtiden?

– Att vi får en stark återväxt, att vi får fler sponsorer som köper bra hästar till svenska ryttare. Det är också viktigt att vi får behålla vara supertävlingar som sätter Sverige på kartan.

 

 

SAMMANFATTNING AV PATRIKS VÄG TILL VÄRLDSCUPFINALEN I PARIS

Patrik Kittel har samlat på sig poäng efter poäng under världscupsäsongen 2017/2018 och stod som vinnare i den västeuropeiska ligan efter det sista kvaltillfället i 's-Hertogenbosch, Nederländerna. Nu väntar finalen i Paris för ryttaren – men hur har vägen dit sett ut? Patrik började samla poäng redan i juni månad när han vann i Brno, Tjeckien med hästen Well Done La Roche CMF. Han fortsatte att samla poäng i:

- Herning, Danmark
- Lyon, Frankrike
- London Olympia, Storbritannien
- Amsterdam, Nederländerna
- Göteborg, Sverige

I London Olympia vann Patrik med sin andra häst Delaunay Old med 80,635%! Patrik går ledande in i finalen där resultaten kommer att nollställas. Det blir en spännande kamp om guldet i Paris den 11-15 april 2018!