Längre intervju med Karin Maritinsen

Förra året slog Gothenburg Horse Shows ambassadör Karin Martinsen igenom stort på den internationella scenen. En succé som har motiverat henne till att bli en ännu bättre ryttare och förebild. Här kan du läsa en längre intervju med henne.


Karin och hästen Bella på gården hemma i Vårgårda.

 

Hon har kallats för både stjärnskott och Sveriges nya framtidshopp, och i februari tar hon sig an ännu en upplaga av Gothenburg Horse Show. Karin Martinsen började rida när hon var tre år gammal och har med sina 21 år gjort succé i ridsports-Sverige och samtidigt blivit en förebild för många unga ryttare. Något som hon ödmjukt känner sig väldigt tacksam över och tycker är väldigt kul.

– Jag vill kunna dela med mig av mina erfarenheter och genom dessa inspirera andra. Vara en bra förebild; nyfiken, modig och ambitiös, säger Karin Martinsen.

Karin Martinsens intresse för hästar började redan vid en tidig ålder när hon som sexåring fick sin första egna ponny. Då tävlade hon för att det var en rolig aktivitet, men ju äldre hon blev desto mer växte intresset för ridsporten.

– När jag var femton år gick jag över till stor häst, och då lade jag märke till vilka bra och duktiga personer jag hade runt omkring mig och då ville jag börja satsa, säger Karin Martinsen.

Karin Martinsen är en av Gothenburg Horse Shows ambassadörer. En uppgift som innebär att hon representerar Gothenburg Horse Show och ridsporten i olika sammanhang.

– Det känns viktigt att representera hemmaplan, eftersom jag bor så nära Göteborg. GHS är dessutom en tävling som jag själv har gått och tittat på sedan jag var liten. Det är helt otroligt att jag nu är en del av gänget, säger Karin Martinsen.

”Det är viktigt att ha kul” 

Karin försöker även förvalta ambassadörskapet genom att visa hur det går att kombinera ridsporten, tävlingar, träningar och det vanliga livet för att locka fler till att testa och satsa på ridsporten. Något man kan lyckas med även när de ekonomiska förutsättningarna inte är de bästa.

– Ta kontakt med någon på ridklubben som du tycker är duktig och fråga om du får hjälpa till. Man kan även höra av sig till privata stall och fråga om man får komma och hjälpa till någon dag i veckan. Man lär sig mycket av att befinna sig kring duktiga ryttare. Viktigt är att ha roligt och komma ihåg att man gör det för att det är kul, säger Karin Martinsen.

Att vara en god förebild och samtidigt själv ha förebilder är viktigt, tycker Karin Martinsen.

– När jag var liten var det de stora svenska ryttarna som Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard som var mina förebilder. En stor förebild jag har idag är Kevin Staut. Han har sin egen ridstil som är fantastisk med sin lätta sits och lugna hand. Nu när vi är på samma tävlingar är det häftigt och intressant att få se honom när han värmer upp. Det blir lite ”backstage”-känsla, säger Karin Martinsen.

 ”Jag är fortfarande samma person som tidigare”

 Att vara en förebild är inte något Karin Martinsen har funderat mycket på, även om hon är medveten om att hon är det för många.

– Jag gillar att kunna dela med mig av hur det är för mig och hur jag jobbar. För mig är det en självklarhet att vara behjälplig. Jag är fortfarande samma person som tidigare, säger Karin Martinsen.

Dagarna på gården i Vårgårda utanför Göteborg där hon driver sin egen verksamhet består utav att sköta det dagliga arbetet på gården, coachning och träning - men hon tror inte att den fullfjädrade ryttaren finns.

– Man kan alltid höja sin lägsta nivå. Jag vill hela tiden bli bättre, utveckla min ridning både mentalt och fysiskt och göra det tillsammans med mina hästar, säger Karin Martinsen.

Förutom att driva den dagliga verksamheten på gården är det viktigt för Karin Martinsen att få tid över till både fysisk och mental träning för att komplettera ridningen. Det gör hon bland annat genom att utöva yoga.

– Jag går på yoga för att träna de muskler jag inte använder i ridningen och den gör mig flexibel, rörlig och uthållig. En del i yogan är även mental träning och där övar jag på att kunna släppa saker, till exempel om det har gått dåligt på en tävling. Att inte älta det utan gå vidare istället, säger Karin Martinsen.

Resultaten efter tävlingarna och träningarna har sett ut som en spikrak kurva uppåt, och Karin Martinsen trivs och är bekväm på hästryggen. Men för snart tre år sedan var hon med om en olycka som har påverkat ridningen sedan dess.

– Jag hade precis ridit klart en häst och skulle kliva av när hästen blev skrämd och sparkade mig i ansiktet. Jag fick två frakturer i hakan, käkleden gick av och jag behövde opereras. Efter det var det inga problem att ta sig upp i sadeln igen, utan det var momentet när jag skulle kliva av som gjorde mig rädd och blev jobbigt. Jag har jobbat med det sedan dess och det är mycket bättre, men jag tänker mer på säkerheten idag än vad jag gjorde innan olyckan, säger Karin Martinsen.

I februari är det ännu en gång dags att rida in på ett fullsatt Scandinavium i samband med Gothenburg Horse Show. Men innan det är förberedelserna A och O.

– Jag går igenom allt väldigt noggrant med min tränare Anna Emanuelsson. Kollar så att hästarna känns glada och fräscha inför den stundande uppgiften. Jag vill vara väl förberedd och ha stenkoll på allt från tider till målsättning, säger Karin Martinsen.

Och när stunden väl är kommen att sätta sig upp på sadeln och rida in i arenan är det inget som kan störa Karins fokus.

– När jag rider in är det mycket adrenalin. Jag behåller fokus in i det sista och går i mitt huvud igenom banan, vilket tempo jag ska rida i och steglängden. På något sätt lyckas jag stänga av omgivningen och är inne i min egen bubbla, säger Karin Martinsen.

Läs mer om Karin här.

Ambassadör Hoppning

Förra året slog Gothenburg Horse Shows ambassadör Karin Martinsen igenom stort på den internationella scenen. En succé som har motiverat henne till att bli en ännu bättre ryttare och förebild. I februari 2018 tar hon sig an ännu en upplaga av Gothenburg Horse Show. Karin Martinsen började rida när hon var tre år gammal och har med sina 21 år gjort succé i ridsports-Sverige och samtidigt blivit en förebild för många unga ryttare. Sedan augusti 2017 har Kartin Martinsen varit ambassadör för Gothenburg Horse Show. En uppgift som innebär att hon representerar Gothenburg Horse Show och ridsporten i olika sammanhang. – Det känns viktigt att representera hemmaplan, eftersom jag bor så nära Göteborg. Gothenburg Horse Show är dessutom en tävling som jag själv har gått och tittat på sedan jag var liten. Det är helt otroligt att jag nu är en del av gänget, säger Karin Martinsen. Här kan du läsa en längre intervju med Karin. Läs mer om Karin här.

Ambassadör Hoppning